Connect with us

Hirdetés

technokrata

Abit – itt a vég

Laptop

Abit – itt a vég

Megszűnik az egykor alapjai révén kedvelt gyártó. Okok és a következmények.

A 21-ik század a hardverpiacon a távol-keleti, főként a tajvani márkák további erősödését hozta magával. Az évtized elején emelkedett ki a tömegből az Abit, mely magas minőségű alaplapjaival különösen a tuningra éhes felhasználók között vívott ki magának népszerűséget. A menedzsment ugyanakkor nem jól használta ki ezt a lépéselőnyt, minek következtében kénytelenek voltak megválni grafikus vezérlőket gyártó részlegüktől. Később az egész márka elvesztette függetlenségét: az Abit 2006-ban a Universal Scientific Industrial (USI) birtokába került.

Abit logo akkor…

Ekkorra azonban már hanyatlott a cég hírneve – néhány gyenge minőségű elektrolit kondenzátor sorozat bevásárlása és egyéb manőverek révén nem csak a minőség romlott, hanem megkopott az Abit reputációja is. Sajnos nem segített az eredetileg márkás PC-gyártók számára alaplapokat készítő USI „hatalomátvétele” sem, a lejtőn már nem volt megállás. Idén pedig többször is felröppentek a pletykák, hogy a vállalat végleg pontot tesz a márka életútjának végére (bővebben itt és itt), ám az elmúlt napokig még volt remény.

A héten azonban a USI bejelentette, hogy 2008. december 31-én bezár az Abit alaplapgyártó részlege. Voltaképp már várható volt a lépés: a korábbi évek sokmilliós eladásai tavaly 2-3 milliós darabszámra estek vissza, idén pedig még ennél is alacsonyabb értékesítési adatokat sikerült produkálni. Az amúgy is kedvezőtlen gazdasági környezetben ezzel a lépéssel a USI csökkentheti működési költségeit, amire szüksége is van a vállalatnak.

…és most

Nem tűnik azonban el a márka: a jövőben multimédiás fejlesztések kapcsán találkozhatunk vele. Például olyan digitális képkereten (Funfab), amely egyben nyomtatásra is képes, vagy mobil internetes eszközökön.

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés