Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elindul Magyarország legnagyobb teljesítményű hőszivattyúja

Dotkom

Elindul Magyarország legnagyobb teljesítményű hőszivattyúja

Bekapcsolták Magyarország legnagyobb, hőszivattyúra alapozott hűtés-fűtési rendszerét a Pannon új, törökbálinti irodaházában, a Pannon Házban.

A világviszonylatban is kiemelkedően korszerű, környezetbarát hőnyerő rendszer egyben Európa hetedik legnagyobb ilyen jellegű projektje. A hőszivattyús hűtés-fűtési rendszert újságírók jelenlétében Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója kapcsolta be az épület gépházában. “A norvég Telenor Csoport tagjaként a Pannon elkötelezett a környezetvédelem és az ehhez kapcsolódó innovatív megoldások iránt, hiszen ezek segítik a fenntartható fejlődést, valamint hozzájárulnak a vállalati növekedéshez is.

Fontosnak tartjuk, hogy a munkánkat úgy végezzük, üzleti sikereinket úgy érjük el, hogy közben a környezetünket tiszteletben tartjuk. A Pannon az egyik leginkább környezettudatos vállalat Magyarországon. Vállalta, hogy 2011-ig 24 százalékkal csökkenti éves szén-dioxid kibocsátását” – mondta el a vezérigazgató.

“Új irodaházunk hőszivattyús rendszerének éppen az a lényege, hogy egy megújuló energiaforrást, a föld hőjét használja fel. Ez a rendszer emellett hosszú távon költséghatékony is: szakértőink számításai szerint 8-10 éven belül száz százalékosan megtérül a befektetés, mindez jóval környezetkímélőbb módon, mint a hagyományos klímatechnológiákkal.”

A rendszer kialakítása során 180 darab hőszondát fúrtak le száz méter mélyre a földbe. A szondák nyerik ki a földből a 15 fokos földhőt, amelyet három hőszivattyú segítségével nyáron hűtésre, télen fűtésre használnak fel. A Pannon Ház belső tereinek klímáját a mennyezeten futó (álmennyezettel fedett) csőrendszerben keringő vízzel lehet majd szabályozni.

A törökbálinti Pannon Ház nemcsak az ország egyik “legzöldebb irodaháza” lesz, hanem a Pannon környezettudatosságának és innovatív vállalati munkakultúrájának, új munkastílusának (New Way of Working) szimbóluma is. Az épület szinte összeolvad a természettel: az Égett-völgyben található 8 hektáros telek területének mindössze 7,55 százalékát foglalja el a megengedett 30 százalék helyett.

A beltéri klíma hőszivattyús rendszere Európában is ritkaság, eddig szinte csak Norvégiában és Svédországban alkalmazták. Az épületben a használati melegvizet 168 négyzetméternyi napkollektorral állítják elő. A hulladékot szelektíven gyűjtik. Az irodákban a lehető legkevesebb papírt használják fel, és az irodai munka során 100%-ban újrahasznosított papírra nyomtatnak. A Pannon Ház jóval több, mint egy irodaépület: a benne dolgozó emberek interaktivitását és alkotó munkáját segítő mozgalmas, természet-közeli, kreatív közeg. A tágas közösségi terekben a dolgozók a legkorszerűbb technológiákat használják majd, melyek az interakciót szinte bárhonnan (akár otthonról is) lehetővé teszik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés