Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop: 5 másodperc, és már lehet használni

Laptop

Laptop: 5 másodperc, és már lehet használni

Rekord alacsonyra szorították le az Asus masinájának bootidejét.

Aki Windows-t használ, ódákat tudna zengeni arról, milyen sokáig tart, míg az operációs rendszer feláll. Nos, habár az összehasonlítás nem teljesen fair (egy Windows Vista komplexebb, mint a próba során alkalmazott OS), de tény: lehet olyan PC-t készíteni, amelynek mindössze pár másodpercre van szüksége ahhoz, hogy kikapcsolt állapotból működőképessé, teljes mértékben használhatóvá váljon.

Nem kisebb vállalat rugaszkodott neki a feladatnak, mint az Intel: a cég mérnökei (név szerint Arjan van de Ven és Auke Kok) az Asus Eee PC-jét vették kezelésbe. Kezdetnek lecserélték a winchestert SSD-re, utána pedig elhagyták a Windows-t, és áttértek Linuxra. Ehhez a Fedora módosított, és az Intel saját Moblin Linux disztribúcióját használták fel, eredményükről pedig a nemrég megtartott Linux Plumbers Conference keretei között tartottak bemutatót. Az Asus laptopja mindössze 5 másodperc alatt érte el, hogy a bootolást követően a processzor és a memóriaalapú adattároló már nyugalmi (idle) állapotba került.

És mindezt „csalás” nélkül: nem jelenítettek meg úgy grafikus felületet – ami azt hiteti el a felhasználóval, már teljesen felállt az OS -, amíg ez valóban be nem következett. Sőt, ahhoz, hogy érzékelni lehessen a tempót, a processzorgyártó mérnökei még a betöltés során előbukkanó indítóképernyőt is eltávolították. Akit érdekelnek az optimalizálás részletei, kattintson.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés