Connect with us

Hirdetés

technokrata

Furcsa jelek, textúrák a képernyőn? Lefagy a számítógép?

Laptop

Furcsa jelek, textúrák a képernyőn? Lefagy a számítógép?

Akár hardverhibás is lehet a videokártya. Újabb visszahívási akció több tízezer defektes grafikus vezérlő miatt.

A jól ismert Diamond Multimedia jelentette be a minap, hogy több ezernyi olyan videokártya került forgalomba, amelyről kiderült, hogy hardverhibás. Az idei év januárja és júliusa között forgalomba hozott kártyák közül azok érintettek, amelyek az Ati Radeon HD 3850, 3870 és 3870 X2-es szériába tartoznak (ez nagyjából 15-20 ezer darabot jelent). A TG Daily beszámolója szerint a külön vásárolt és a komplett számítógépek tartozékaként értékesített grafikus vezérlők egyaránt érintettek.

Érdekes, hogy a hibák nem azonosak – a 3850-es sorozat esetében a forrasztással van probléma, míg a 3870-es modellekbe egy olyan ellenállást ültettek be, amely a gyári specifikációktól jelentősen eltérő értékkel rendelkezik. Mindkét esetben hasonló a végeredmény: instabil, lefagyásra hajlamos rendszer, abnormális képi jelenségek, vagy akár a videokártyák teljes mértékben való használhatatlansága.

Alaposan megszívta a Diamond, pestiesen „szólva”. Az Alienware, az extrém PC-k jólfizető forgalmazója ugyanis eddig derekasan vásárolta az amerikai vállalattól a videokártyákat, ám azután, hogy kiderült: túl magas a hibás példányok aránya a teljes készletben, komoly elhatározásra jutott. Nem csak, hogy 2600 grafikus vezérlőt visszajuttatott a Diamondnak, hanem egyben bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván vásárolni tőle. A presztízsveszteség tehát máris anyagi kárt okozott a cégnek.

Ahhoz, hogy a kép teljessé váljon (vagyis inkább, hogy tovább bonyolódjon), tudni kell, hogy a Diamond Multimedia, legtöbb riválisához hasonlóan nem rendelkezik saját gyártókapacitással, termékeit olyan cégektől veszi, mint a Sapphire Technologies (majd saját márkaneve alatt hozza forgalomba). Mint kiderült, a Diamond grafikus kártyáinak designja egy kicsit eltér a referenciaként megadottól, az azonban nem világos, hogy ezt a változtatást a cég vagy a gyártó vállalat(ok) eszközölték rajta, és egyelőre az sem, hogy ennek köze van-e a hardverhibákhoz.

Az amerikai vállalat bejelentette, hogy minden, nem megfelelően működő videokártyát lecserél.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés