Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csináld több ujjal!

Laptop

Csináld több ujjal!

Terjedőben a multi touch érintőkijelző technika.

A ma használt érintőképernyős megoldások szinte mindegyike kizárólag egyetlen érintést képes megfelelően lekezelni – ha a felhasználó egyszerre több mutatóceruzával vagy ujjal próbálja befolyásolni a felületet, nem éri el a kívánt hatást. A Microsoft felismerte ezt, és tavaly ilyenkor bejelentette surface computerét, illetve egy hónappal később a multi touch (MT) laptopokkal kompatibilis kijelzőjét. Ugyanakkor a lehetőség szoftveres lekezelése redmondi szinten még várat magára: Bill Gates cége 2010 környékére, a Windows 7 megjelenésének idejére ígéri az egyszerre több érintés lekezelésének képességét, szoftveres szinten.

Nem kell addig várni arra, hogy elterjedjenek a MT kijelzők, vélte a HP – az a vállalat, ami nemrég mutatta be Touchsmart 2 PC-jét, amely azonban továbbra is egyszerre „csak” egy érintést tud értelmezni. Kevin Frost, a Hewlett-Packard otthoni noteszgépekkel foglalkozó részlegének menedzsere szerint a multi touch LCD-vel bíró laptopok jóval korábban megkezdik hódító útjukat, mint ahogy a Windows 7 megjelenik.

Jelenleg az Apple mondható úttörőnek a piacot illetően, hiszen már alkalmaz MT-megoldásokat hordozható számítógépekben – igaz, csak a trackpadnél, és nem mindegyik modell kapott ilyen lehetőséget, csak az idei évben legyártottak némelyike. Multi touch támogatónak mondható még az Asus is, az Eee PC 900 révén, illetve a Voodoo Envy 133-as is rendelkezik ezzel a képességgel. Úgy tűnik tehát, hogy mire a lehetőség kihasználásához szükséges operációs rendszer kereskedelmi forgalomban elérhetővé válik, már bőven rendelkezésre fognak állni azok a hardverek, amelyeken ki is lehet aknázni ennek előnyeit.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés