Connect with us

Hirdetés

technokrata

Durván zuhant a négymagos processzorok ára

Laptop

Durván zuhant a négymagos processzorok ára

Az Intel gyakorlatilag megfelezte a legolcsóbb példányok árát.

Hétfőn jelentette be hivatalosan a chipgyártó vállalat, hogy Core 2 processzorainál jelentős mértékben árat csökkentett. Az ezres tétel vásárlása esetén érvényes árakat böngészve kiderül, hogy a legolcsóbb négymagos lapka gyakorlatilag a kétmagos változatok árszintjének közelébe ereszkedett. Ehhez persze az kellett, hogy a Core 2 Quad Q6600 lapka árát 530 dollárról 266 dollárra csökkentse az Intel – ehhez hasonló mértékű esést még a szerverekbe szánt Xeon 3210 és 3220 CPU-k „éltek át”. A négymagos, asztali modell 2,4 GHz-es órajelen üzemel, és tekintélyt parancsoló méretű, 8 MB-os L2 cache felett rendelkezik. Frontoldali buszsebessége 1066 MHz.

A többi processzor már nem lett ilyen mértékben olcsóbb – általánosságban elmondható, hogy 4-15 százalékkal mérséklődött az áruk. Az E6850-es (3 GHz, 8 MB L2, 1333 MHz-es FSB) és az E6600 (2,4 GHz, 8 MB L2, 1066 MHz FSB) ára között szinte minimálisra, 22 dollárosra csökkent a különbség (266/244), ami mindenképpen az előző felé billenti a mérleg nyelvét. Olcsóbbá váltak az E6400/6420 modellek is: a 2,13 GHz-es órajelű példányokért ezres tétel vásárlása esetén 183 dollár kell kifizetni.

Kérdés persze, hogy még ezzel az árcsökkentéssel is megéri-e a négymagos processzorba ruháznia egy desktop környezetben ülő felhasználónak. Ami biztos, hogy a négy processzormag jelentette erő az újabb szoftverek révén jelentős teljesítménytöbbletet adhat a kétmagosakkal szemben, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek még nem natív quad core kialakításúak – két darab kétmagos lapka „összetapasztásából” születtek meg. Ráadásul a vele egy árkategóriában levő kétmagosok, azaz a legerősebb Core 2 Duo-k most még teljesítményben egyértelműen lenyomják: nagyobb FSB-t és magórajelet kínálnak, ugyanakkora méretű másodszintű gyorsítótár mellett.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés