Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felállnak a bitek a Seagate legújabb merevlemezében

Laptop

Felállnak a bitek a Seagate legújabb merevlemezében

Felgyorsulni látszik a kapacitásbővülés a noteszgépek winchestereinél.

Április közepén írtunk arról, hogy a Seagate felfrissítette noteszgépekbe szánt merevlemezeinek családját – megjelentette az addig kínálatában legnagyobb kapacitásúnak számító 100 GB-os modell 20 GB-tal nagyobb „testvérét”. Ennek további érdekessége volt, hogy magas a rázkódással, külső környezeti behatással szembeni ellenálló képessége: kikapcsolt állapotban 900G, működés alatt pedig 250G. Emellé halk működés társult (a SoftSonic technológia révén), illetve megjelent a soros ATA interfész. Ezen merevlemezekre öt év garanciát vállal a gyártó, írtuk másfél hónapja.

Nos, a fejlődés természetesen nem állt meg, talán a HDTV-s adások rögzítése, talán a nagyobb kapacitású optikai adattároló korongok egyre közeledő megjelenése okozza, hogy a gyártók tovább feszegetik a technológia határait. A Seagate a napokban jelentette be Tokióban, hogy 2006 első negyedévében kezdi meg a 160 GB-os, 2,5 colos mérettel rendelkező mobil winchesterének forgalmazását.

Tsuyoshi Kobayashi, a cég regionális vezérigazgatója tartott konferenciát a japán fővárosban, ahol közölték, hogy a kapacitásbővülést egy új technológia bevetése tette lehetővé. Az angol terminológiában perpendicular recording névre hallgató megoldás tulajdonképpen a bitek merőleges adattárolását jelenti. Amint arról már a Fujitsu hasonló bejelentésekor beszámoltunk, az információmorzsákat tároló bitek olyan mágneses elrendezettségben találhatók meg a merevlemezen, mely jóval kevesebb helyet igényel a jelenleg alkalmazott módszerhez képest, így ugyanakkora felületre még több adat sűríthető rá. A szakzsargon nélkülözésével talán úgy lehetne a legegyszerűbben leírni, hogy az eddig vízszintesen fekvő biteket mintegy dominóként „felállítják”, így sokkal több fér el belőlük ugyanakkora helyen.

Jelenlegi állás szerint a 2,5 colos méretű merevlemezek közül a Seagate meghajtója lesz az első, amely ezen a kapacitáson a merőleges adatrögzítés technikáját alkalmazza. Igaz, ennél nagyobb tárolókapacaitással bíró drive-ot már a Fujitsu bejelentett, ám a rivális gyártó 200 GB-os winchestere csak 2007-ben lesz majd elérhető.

Végül néhány technikai paraméter: a Momentus 5400.3, amint az típusjelöléséből is látszik, percenként 5400 fordulatra képes lemezekkel rendelkezik. Ultra ATA-100 és soros ATA (SATA) 150 csatolófelülettel egyaránt forgalomba kerülnek majd ezek a modellek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés