Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Synergon csoport 2005. első negyedévében nyereségesen működött

Dotkom

A Synergon csoport 2005. első negyedévében nyereségesen működött

A Synergon csoport 2005. első negyedéves pénzügyi eredményei.

A Synergon csoport 2005. első három hónapjában a terveknek megfelelően, nyereségesen működött. A 2004-ben elindult enyhe piaci javulás után az időszakot – elsősorban a Synergon csoport fő piacának számító Magyarországon – ismét gyengülő kereslet jellemezte. A csoport ennek köszönhetően 4.338 millió forint árbevételt realizált, amely 14%-os csökkenést jelent a bázisidőszakhoz képest. Hatékonysági mutatóit viszont folyamatosan javítva a Synergon csoport 3%-os növekedéssel 81,2 millió forint adózás utáni eredményt ért el.

A „2005 a regionalitás éve” jegyében tovább folytatódott a csoport tagvállalatainak korábban megkezdett tudatos átszervezése, amelynek eredményeképpen a magyarországi vállalatok mellett a horvát Span d.o.o. is visszaállította nyereségtermelő képességét, és a vizsgált időszakban a cégcsoport legdinamikusabban növekvő tagja lett.

A magyarországi működési környezetet az államigazgatási piac visszaesése határozta meg, amely más szektorokra is negatív hatással volt. Kimutathatóan csökkent a hazai beruházások száma, csúszott számos pályázat kiírása, illetve elbírálása. Nőtt viszont az önkormányzati közigazgatásban jelentkező EU-támogatási keretek volumene. Erre a területre a Synergon létrehozott egy külön szakmai szervezetet, az Egészségügyi és Önkormányzati Üzletágat. Folytatódott az árbevétel struktúrájának átalakítása a magasabb hozzáadott értékű, tanácsadás-jellegű bevételek részarányának növelése érdekében.

A tanácsadási tevékenységeket a szoftver területtel együtt a Synergon egy külön szervezetbe, az Üzleti Megoldások Divízióba vonta össze. A rendszertámogatással és üzemeltetéssel foglalkozó SAO Kft. magas fedezetű, stabil bevételt realizált. Ezeknek eredményeképpen az árbevétel szolgáltatástartalma 37%-ra növekedett a bázisidőszakban elért 33%-hoz képest. A csökkenő árbevétel mellett a Synergon üzemi szinten 146 millió forint nyereséget ért el a 2005 első három hónapjában, a bázisidőszakban realizált 71 millió forintos üzemi eredményhez viszonyítva, amely 105%-os növekedést jelent. Az Ebitda mutató a vizsgált időszakban 29%-kal emelkedve 231 millió forint lett.

A Fibex tovább folytatta az elmúlt évben tapasztalt dinamikus növekedését, amely részben a korábban átszervezett, magas működési hatékonyságot biztosító szervezetnek, részben az idén elkezdődött mintegy 10%-os piacbővülésnek köszönhető. Bevételét elsősorban meglévő, nagyobb vevői körében tudta növelni. A csoport részeként a Fibex is megkezdte nemzetközi tevékenységét. Február elejétől a Span keretében képviseletet alakítottak ki Horvátországban, céljuk egy regionális képviseleti hálózat kiépítése a tagvállalatok támogatásával. Az Infinity első három hónapja a tavaly elkezdett strukturális változások és szakmai építkezés folytatásával telt. Teljesítményét továbbra is ezek az események befolyásolták, és eredményességében visszaesést eredményeztek. A reorganizáció célja a hatékonyság és a szolgáltatási minőség növelése, a szervezet rugalmasságának és méretének növelése, a költségek csökkentése, valamint az Infinity integrálása a Synergon csoportba. Ennek érdekében kompetenciaközpont-alapúvá szervezte át műszaki szervezetét, és jelentős portfoliótisztításra került sor. Az átszervezés eredménye a tervek szerint a második félévben lesz látható. Március 1-jétől Hanus Weisl korábbi kereskedelmi igazgatót nevezték ki az Infinity a.s. vezérigazgatójává. A Spannál 2004-ben elkezdett szervezeti fejlesztések, amelynek részeként szétválasztották a szakmai és gazdasági menedzsmentfunkciókat, valamint a belső szakmai invesztíciók pozitív hatása már 2005 első három hónapjának eredményében mutatkozott. Szintén folytatódik az a trend, hogy új projektjeinek túlnyomó többsége szolgáltatás vagy támogatási jellegű tevékenységre épül, amelynek következtében teljesítménye minden mutatóban jelentősen javult, és az első negyedévben a csoport leggyorsabban növekvő tagja lett.

Az év további részében tovább folytatódik a cégcsoport tudatos, belső fejlesztése és integrációja, valamint a harmadik piacokon való közös megjelenése.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés