Connect with us

Hirdetés

technokrata

Következő generációs DivX, surround MP3 támogatással

Laptop

Következő generációs DivX, surround MP3 támogatással

A Divxnetworks nyilatkozata szerint a DivX kodek következő generációja hivatalosan is támogatni fogja az MP3 és az MP3 surround hangformátumokat.

A The Inquirer kérdésére válaszolt a Divxnetworks, a közismert DivX kodekcsomagok fejlesztője, amikor bejelentette, hogy immár hivatalosan is támogatni fogja a leginkább elterjedt hangformátumot. Az MP3 ugyan már évek óta „elválaszthatatlan” a DivX-től, de mindeddig nem licencelték azt jogtulajdonosától, a Fraunhofer Intézettől és a Thomsontól. Ez pedig alapvetően fontos, ha a DivX olyan formátummá kíván válni, amit fizetős szolgáltatásokban is használni lehet – míg ugyanis a warezsite-okról letöltött filmek esetében mindegy a licenc kérdése, addig egy legális online filmáruházban nem kerülhet forgalomba olyan állomány, melynek nem tisztázott minden jogdíja.

Az MP3 Surround kodek támogatása viszont meglehetősen új, lévén, hogy maga a hangformátum sem túl régi születésű. Ahogyan arról már mi is írtunk, a kodek 5.1-es térhangzást ígér, az MP3-nál már megszokott formában, azaz veszteséges tömörítésre alapuló eljárással. A formátum egyébként visszafelé kompatibilis a maximum sztereó hanghatásra képes, „hagyományos” MP3-mal.

Érdekességképpen: a DivX az egyik legelterjedtebb videokodek, a világon több mint 160 millió ember használja kisebb-nagyobb rendszerességgel, azaz néz DivX-szel kódolt filmeket.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés