Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meghalt az ESC gomb és az ASCII atyja

Laptop

Meghalt az ESC gomb és az ASCII atyja

Bob Bemer volt az első, aki felhívta a figyelmet a 2000-ik év problémájára a számítástechnikában.

Ki (volt) Bob Bemer? Az 1920-ban, február 8-án született kutató nem kevesebbet tett a számítástechnika fejlődéséhez, mint Tim Berners-Lee, akit a World Wide Web atyjának tartanak, vagy David J. Bradley, aki az IBM munkatársaként létrehozta a CTRL+ALT+DEL soft resetet. A rákban 84 évesen nemrég elhunyt Bemer nevéhez fűződik az ESC (Escape) és a backslash gomb létrehozása, valamint szintén hozzá köthető az ASCII, azaz az American Standard Code for Information Interchange szabvány, mely a szöveges állományok karakterkészletének egységesítésében játszott óriási szerepet.

Bemer pályafutása során számos nagy cégnél dolgozott. Munkatársa volt a RAND-nek, a Lockheednek és az IBM-nek, de például a General Electric is alkalmazta. Ennek során számos témával foglalkozott, így a mára már gyakorlatilag kihalt, de évtizedekkel korábban – a szakemberek körében – nagy népszerűségnek örvendő COBOL is Bemerhez köthető: az amerikai részt vett a programnyelv létrehozásában. Ő volt az első, aki felhívta a számítástechnikában érdekeltek figyelmét a Y2K problémára: Bemer 1971-ben és 1979-ben is felszólalt a 2000-ik évvel kapcsolatosan várható dátumkezelési nehézségekre (abban az időben nagyjából eredménytelenül).

Bemer büszke volt arra, amit elért: a feleségének, Bettie-nek az autója például ˝ESC KEY˝ rendszámtáblával járja a forgalmat, míg a férfi kocsiján a következő volt olvasható: ˝Yes, I am the father of ASCII˝ – azaz: ˝Igen, én vagyok az ASCII apja˝. Tavaly a kutató megkapta az IEEE rangos Computer Pioneer Award díját, elismeréséül annak, amit a számítástechnika fejlődéséért tett. Személye elvesztésével az IT-világ egy pótolhatatlan ikonja távozott közülünk…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés