Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feljövőben a Linuxok, különösen a SuSE

Laptop

Feljövőben a Linuxok, különösen a SuSE

Egy felmérés szerint az elmúlt két év jelentős előrelépést hozott a Linuxok életében, különösen a nagy UNIX rendszerekhez viszonyítva.

A D. H. Brown Associates felmérése szerint a tavalyi és a tavaly előtti években nagy mértékben fejlődött a Linux. A korábbi OK besorolás mind a SuSE, mind a Red Hat tekintetében jóra módosult, a Debian korábbi gyenge minősítése szintén jóra változott. Igaz, a UNIX minősítése továbbra is kiváló.

A 2001-es állapotokhoz képest a SuSE előretörése figyelhető meg, bizonyos tekintetben a Red Hat kárára. Minden kategóriában az élen végzett egyedüliként, vagy a Red Hattal együtt. Ezen kategóriák révén mérték ugyanis az operációs rendszerek képességeit, főként üzleti szempontok figyelembevételével. Olyan kritériumokat vizsgáltak, mint a támogatott memória maximális mérete, rendszerösszeomlás-elemzés, távoli adminisztráció, hálózati szabványok alkalmazása és új webszolgáltatási szoftverek megjelenése.

Tony Iams, a tanulmány egyik készítője elmondta, hogy a jelenlegi 2.4-es kernelről a 2.6-osra való áttérés ismét egy nagy előrelépés lesz. A váltásnak elsősorban a nagy multiprocesszoros szerverek látják majd hasznát, melyek számos task egyidejű futtatását látják el. A memóriakezelés és az I/O műveletek terén szintén előrelépést jelent a kernelcsere, illetve a hálózati és adattárolási rendszerek életében is pozitív változás várható.

Miért nem hasonlították össze a tanulmányban a Linuxot és a UNIX-ot a Windows-zal? Leginkább azért – mondta Iams -, mert a Windows egy másféle filozófiára épül, például több magas szintű szoftverelemet tartalmaz az operációs rendszer.

A felmérést egyébként a SuSE Enterprise Linux Server 8, a Red Hat Enterprise Linux AS 2.1 és a Debian 3.0 alkalmazásával végezték 2003 januárjában. Nem vették figyelembe az egyes disztribúciók piaci részesedését, a felhasználók visszajelzéseit és a terméktámogatási lehetőségeket.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés