Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel magasabb osztályba lépteti processzorát és szakít a márkákkal – még az idén

Laptop

Az Intel magasabb osztályba lépteti processzorát és szakít a márkákkal – még az idén

Az Intel hivatalosan is bejelentette a következő fél évre szóló ütemtervét, némi meglepetést okozva ezzel.

Mint korábban már megírtuk, az Intel a Pentium M megjelenését követően nehézségekbe ütközött; hiány alakult ki a Centrino technológia processzoraiból. Ennek következtében egyre-másra láttak napvilágot azok a híresztelések, melyek a további CPU-k megjelenési idejének csúszásáról számoltak be – ám ezek (az Intel tegnapi bejelentésének tükrében) némileg tévesnek bizonyultak. A chipgyártó nagyobb ütemet diktál a vártnál.

Paul Otellini, az Intel elnöke közölte, hogy az újgenerációs mobilprocesszorok, azaz a Pentium M típusok gyorsabb, jelenleg Dothan néven futó változata még 2003 második felében megjelenik (szemben a korábban 2004 elejére tett dátummal). Ennek a processzornak az lesz az érdekessége, hogy 90 nanométeres gyártási eljárással készül, ezáltal még több tranzisztor zsúfolható össze egységnyi szilíciumlapkára. Emellett ezen típus a jelenlegi Pentium M-ek másodszintű cache-ének a dupláját, azaz 2 MB-nyi L2 gyorsítótárat tartalmaz majd.

˝Az év végén már nem sok értelme lesz olyan noteszgépek vásárlásának, melyek nem rendelkeznek vezetékmentes kapcsolattal.˝ – mondta Otellini. Nem csoda hát, hogy a Dothan szintén Centrino ˝csomagban˝ fog napvilágot látni (processzor, alaplapi chipkészlet és vezetékmentes technológia). Az Intel egy olyan Wi-Fi chipet is útjára bocsát, mely a 802.11a és 802.11b hálózatokhoz egyaránt képes lesz csatlakozni, illetve a negyedik negyedév során a következő lépés a 802.11g meghódítása lesz (ez már 54 Mbps-os adatátviteli sebességre lesz képes).

Két változás várható még a Centrino technológia kapcsán. Egyrészt a képernyő energiaéhsége csökkenni fog az új noteszgépekben (ezáltal hosszabb üzemidőt biztosítva), másrészt pedig megjelennek az úgynevezett white box Centrino notebookok. Ez olyan mobil számítógépeket jelent, melyek belülről minden szükséges technológiát tartalmaznak, ám gyakorlatilag márkanév nélkül kerülnek piacra. A tajvani szerződésekre utalva Otellini 2003 végére jelezte az ilyen eszközök megjelenését.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés