Connect with us

Hirdetés

technokrata

(Processzor)hűtés HP módra

Laptop

(Processzor)hűtés HP módra

A HP számos hatékony technológia fejlesztésén dolgozik az egyre nagyobb teljesítményű mikroprocesszorok és adatközpontok hőtermelése, illetve energiafelhasználása okozta problémák megoldására.

[Sajtóközlemény] Az átfogó megoldás-javaslat kiterjed a vállalat teljes tevékenységére, a Hewlett-Packard klasszikus tintasugaras nyomtatók technológiájának újragondolásától kezdve, a félvezetők hűtését biztosító új technológiák tervezésén át, egészen az adatközpontokban járőröző, hőérzékelőkkel ellátott robotokig. A HP célja, hogy optimalizálja az energiafelhasználást – s így jelentősen csökkentse ügyfelei költségeit.

A félvezetők növekvő teljesítményével jelentősen megnőtt a működésük közben termelt hő is. A közeljövő kevesebb, mint 1 négyzetcentiméter méretű processzorai hamarosan annyi hőt termelnek majd, mint egy 100 wattos izzó.

A processzorok nagy hősűrűsége a szerverek felmelegedéséhez vezet. Ha tehát számos kiszolgálót telepítünk viszonylag kis alapterületű adatközpontunkba, komoly hűtési problémákkal kell szembenéznünk.

“A HP holisztikus szemlélettel kezdett hozzá a hűtési megoldások fejlesztéséhez,” nyilatkozta Chandrakant Patel, a HP Laboratórium vezető tudósa. “Számos különböző megoldáson dolgozunk. Az adatközpontok számára például kifejlesztettünk egy robotot, amely a szó szoros értelmében körbe-körbe jár a szerverszobában a legmelegebb pontokat keresve. Amikor talál egy forró zónát, riasztja az automatikus rendszert, amely aztán módosít a légkondicionáló vagy más hűtő intenzitásán, vagy más kiszolgálókra terheli át a számítási feladatok egy részét. Meggyőződésünk, hogy akár negyedével csökkenthetjük ügyfeleink hűtési költségeit.”

A HP Labs kutatói kidolgoztak egy olyan rendszert is, amellyel pontosan modellezhető egy tervezett adatközpont hőtermelés és -eloszlása. Ezzel a megoldással úgy építhetők meg a helységek, hogy a rendszerek és hűtőberendezések stratégiai elhelyezésével optimalizálható az energiafelhasználás.

“A processzorok hűtésére is új megoldást találtunk: egy létező technológiát, a tintasugaras festékpatront továbbgondolva hatékony, olcsó félvezetőhűtőt dolgoztunk ki,” folytatta Patel. “A közeljövő kis helyre zsúfolt, nagy hőt termelő megoldásai tervezésekor a hűtés általában korlátozza a teljesítményt. Új, szabadalmaztatott permethűtő technológiánk segítségével ma még elképzelhetetlen teljesítményű számítástechnikai is kommunikációs eszközöket tervezhetünk.”

A permethűtő rendszer meghatározott mennyiségű, az elektromosságot nem vezető folyékony hűtőanyagot spriccel a processzor legmelegebb részeire. A hűtő hasonló elven, pontosan szabályozza a hűtőfolyadék eloszlását, mennyiségét és sebességét, mint ahogy a tintasugaras nyomtatók irányítják a festékanyag papírra szórását. A folyadék a processzorra fröcskölve elpárolog, így lehűti azt, majd ez a pára a hőcserélőn keresztül visszakerül a permetező tartályába, ahol ismét lecsapódik.

A HP permethűtő technológiája nem szenved a többi halmazállapot-váltásra épülő folyadékhűtő megoldásra jellemző “pooling” hatástól. A „pooling” azt jelenti, hogy a félvezetőn lecsapódó folyadék egy része nem párolog el, hanem hőszigetelő réteget képez a processzor felületén, így az túlmelegszik és meghibásodik.

A rendszertervezők akár teljes integrált áramköri lapok hűtésére is használhatják a HP permethűtő technológiáját, így a mai megoldásoknál sűrűbb, nagyobb teljesítményű rendszereket fejleszthetnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés