Connect with us

Hirdetés

technokrata

Yopy: Linuxalapú PDA

Laptop

Yopy: Linuxalapú PDA

Yopy, a Samsung linuxos palmtopja egy év szünet után végre újra felütötte fejét.

Bár eredetileg a Samsung neve alatt tervezték az eszköz piacra dobását, ám a COMDEX-en most a G.Mate cég állítja ki, aki a Yopy fejlesztését végezte, így nem teljesen tiszta, hogy most milyen márkanéven fog piacra kerülni a PDA november végén.

A Yopy paraméterei meglehetősen hasonlóak a Sharp SL-5000-esére, amely ugyancsak egy Linuxot futtató tenyérgép. A Yopy szíve egy 206MHz-es Intel StrongARM processzor, 3,5 inches TFT kijelzővel és 64 MB memóriával rendelkezik, amely 240×320 pixeles, 16 bites színmélységű kép megjelenítésére képes, és megtalálható egy mikrofon, illetve egy kicsike hangszóró is.

A G.Mate saját fejlesztésű, Linupy nevű Linux rendszere fut a gépen, amely a szabványos X grafikus felületen keresztül vezérelhető. Maga az operációs rendszer a PDA 16 MB ROM-jában helyezkedik el a webböngészővel, az e-mail klienssel, az MP3 lejátszó, szövegszerkesztő, hangrögzítő, képnézegető, szervező és egyéb alkalmazásokkal egyetemben.

USB-s bölcsőn vagy soros porton keresztül lehet a Yopy-t a PC-hez kapcsolni, de a termék rendelkezik infravörös (IrDA) porttal, és képes fogadni az MMC flash kártyákat is. A Yopy a Microsoft Outlook, illetve a Lotus Notes programok adatait képes az szinkronizálni a saját memóriájában lévőkkel. Az egyetlen hiba, amely már most, a képet nézve is feltűnik, hogy az eszköz nem szabványos QWERTY, hanem a számológépekéhez hasonló ABCDEF… billentyűkkel rendelkezik, ami véleményem szerint eléggé megnehezíti majd a használatot, bár az eszköz kézírás-felismerésre is képes (de akkor minek a billentyűzet?).

Pozitívum ugyanakkor, hogy a Yopy hátlapja levehető, így különböző bővítéseket lehet majd csatlakoztatni a masinához, tehát például a CDMA, GSM, vagy GPRS, sőt akár 3G technológiát támogató modulokat is (ha lesznek ilyenek). Sajnos a Yopy pontos megjelenési ideje és ára egyelőre nem ismeretes.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés