Connect with us

Hirdetés

technokrata

Érkeznek az új Linux disztribúciók is

Laptop

Érkeznek az új Linux disztribúciók is

A számítástechnikai iparág megváltójaként emlegetett Windows XP mellett ezen a héten három új Linux disztribúció is elérhetővé vált.

A három legismertebb linuxos cég, a Red Hat, a SuSE és a MandrakeSoft ezen a héten fogja megjelentetni legújabb operációs rendszereit.

A MandrakeSoft új disztribúcióival elsősorban a leendő és a kezdő linuxosokat kívánja meghódítani, ennek megfelelően a könnyű telepítésre és az egyszerű használatra fekteti a hangsúlyt a cég. A Red Hat és a SuSE az üzleti felhasználók kegyeit is igyekszik elnyerni, előbbi a beágyazott rendszerek piacára is be kíván hatolni az Embedded Linux Developer Suite nevű termékével, utóbbi pedig széles körű alkalmazás-kínálatával akarja népszerűvé tenni termékeit a kis- és középvállalatok számára.

A hétfő óta elérhető Red Hat Linux 7.2-es változatában már a 2.4.7-es rendszermagot, ext3 file-rendszert, és a KDE, GNOME felhasználói környezetek legújabb változatait alkalmazzák. A csomagban helyet kap a Sun ingyenes irodai programcsomagja, a StarOffice 5.2, a Nautilus nevű file-menedzser alkalmazás, illetve a nyílt forráskódú Mozilla webböngésző is, és továbbfejlesztették az USB-támogatást is. Alapváltozatának ára 59,95 dollár, a Professionalért 199,95 dollárt kell kifizetni.

Az Embedded Linux Developer Suite szoftvercsomaggal a Red Hat 7.2-t használó beágyazott rendszerekbe szánt alkalmazásokat lehet létrehozni set-top boxokhoz és egyéb nem PC alapú számítógépekhez. A fejlesztői csomag ára 2,500 dollárnál fog kezdődni.

A Mandrake Linux 8.1-es verziójában már a 2.4.8-as kernel kapott helyet, ez már 1024 MB-nál több memóriát is képes kezelni, támogatja a szimmetrikus multiprocessinget (párhuzamos feldolgozás). Az új Mandrake-hez a KDE 2.2.1-es, illetve a GNOME 1.4.1-es változata, valamint 2,500 alkalmazás jár. Az alapváltozat ára 29 dollár, míg egy munkaállomásokhoz tervezett PowerPack verzió november 12-én fog megjelenni és 69 dollárba fog kerülni, a hálózati kiszolgálókon használható ProSuite verzió 149 dollárba kerül és szintén ettől a naptól lesz kapható. A 64 bites Intel Itanium processzort is támogató ProSuite Gold változat november közepétől válik elérhetővé 1190 dollárért.

A három új Linux közül a SuSE 7.3-as rendelkezik a legújabb, 2.4.10-es rendszermaggal, ez is a szokásos KDE és GNOME kezelőfelületeket tartalmazza (plusz a Koffice irodai programcsomagot), képes kezelni az érintőképernyőket, a grafikus táblákat illetve a TV-kártyákat is és jár hozzá jó pár játék is. Az angol nyelvű változat október 22. óta kapható, a csomag típusától függően 39,95, illetve 79,95 dollárért. A SuSE 7.3-asnak magyar nyelvű változata is meg fog jelenni november eleje tájékán, ez 21,900 forintba kerül majd.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés