Connect with us

Hirdetés

technokrata

A nagy testvér figyel téged…

Dotkom

A nagy testvér figyel téged…

Ezentúl egy új szabályozásnak köszönhetően Svájc teljes e-mailforgalmát figyelni fogják, ráadásul a szolgáltatók minden egyes e-mailt fél évig kötelezőek lesznek tárolni. A szabályozás közvetett módon Magyarországra is hatással van…

Az új svájci szabályozás szerint az Internet-szolgáltatóknak ezentúl kötelező lesz teljes e-mailforgalmukat archiválni. Az óriási adattömeg csökkentése érdekében nem kell az e-mailek teljes szövegét tárolni, csak a küldő és a címzett nevét, a küldés dátumát és időpontját. Az adatokat rendőrségi és állami célból kívánják felhasználni Interneten tervezett bűncselekmények felderítésére.

Az új szabályozás nemtetszést váltott ki mind a felhasználók, mind az Internet-szolgáltatók körében. Előbbiek például megkérdőjelezik, hogy az e-mailek fél év múlva valóban törölve lesznek-e, valamint az információkat valóban csak bűncselekmények felderítésére használják-e majd. Emellett sokan azt sem értik, miért kell gyanúba nem keveredett személyek levelezését is figyelni. Internet-szolgáltatók aggodalmai sokkal inkább anyagi természetűek: az óriási mennyiségű adat tárolása szolgáltatótól függően akár 1 millió svájci frankos többletköltséget is jelenthet. A szabályok szerint a szolgáltatóknak 2003. márciusáig kell kiépíteniük az archiváláshoz szükséges infrastruktúrát.

Bár a törvény csak Svájcban érvényes, közvetett módon azonban az egész világra (így Magyarországra) is hatással van: amennyiben egy e-mailt egy Svájci szerveren regisztrált e-mailcímre küldünk (nem feltétlenül .ch domainre), akkor a mi levelünk is bekerül a svájci adatbankba!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés