Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sagemcom RM50 PR – A modern korra hangolva

egyéb kütyük

Teszt: Sagemcom RM50 PR – A modern korra hangolva

Az internet – az élet minden területén – egyre nagyobb méretű térnyerésével ma már elérte, hogy számos olyan dolog helyét átvette a hétköznapokban, melyekre csupán nosztalgikus emlékekkel gondolunk vissza. Digitális magazinokat olvasunk, online váltunk élő üzeneteket, e-mailben küldjük el a szükséges dokumentumokat egymásnak. De mi történik akkor, ha egy régi kor eszköze az új technika vívmányaival egyesül? A Sagemcom RM50 IP rádió megmutatta, a válasz pedig tetszetős…

Szokol, kicsit feltúrbózva

Rögtön egy vallomással kell kezdenem: viszonylag ritkán hallgatok rádiót. Ennek az oka elsősorban az, hogy rendkívül zavarnak munka közben a beszélgető műsorvezetők, illetve a  zenék között játszott reklámok, mert elvonják a figyelmemet arról amit éppen csinálok. Emiatt nem vártam különösebb izgalommal az RM50-el való találkozást, azonban ez az érzés hamar megváltozott.

A miniprojektor.hu-tól kölcsönkapott készülék az irodámba érkezett, így kézenfekvő volt, hogy rögtön hozzálátok a teszt megírásához. A kicsomagolást követően, egy tetszetős vonalvezetésű – az adatlapja szerint – HD hang közvetítésre is képes hangszórókkal felszerelt rádió nézett velem farkasszemet.

Pillanatok alatt beüzemeltem a kis készüléket és a magához képest nagyméretű kijelzőnek hála az első perctől fogva úgy éreztem, hogy egy szinte ismerős kezelőfelületen keresztül navigálok az FM állomások között. Meg is találtam a megszokott magyar rádiókat, beállítottam az órát, a nyelvet, illetve az ilyenkor szokásos apróságokat.

Külön plusz pont jár a gyártónak a készülékhez mellékelt mini távirányítóért, ami ugyan nem a legesztétikusabb darab, amit életemben láttam, de azt tudja, amit kell: szabályozni lehet a hangot, csatornát váltani, némítani és ki-be kapcsolgatni nagy távolságról is. A kijelző a fehér háttérvilágításnak köszönhetően pedig jól látható akár a kanapén fekve is.

Tizenháromezer

A fent említett szám az RM50-en fogható internetes rádióállomások számára vonatkozik. WiFi-re csatlakozva ugyanis megközelítőleg ennyi élő adást érhetünk el. A szám folyamatosan változik, mivel az automatikus frissítésekkel egyfolytában kerülnek fel újabb csatornák és törlődnek a kifogásolható tartalmak, így nem kell a halott sávok között szörföznünk, ha valami különlegességre vágyunk.

Érdekesség pedig akad bőven! A rádió saját listába szedve, stílus szerint rendezi a többezer állomást, ami között az afrikai keresztény rock zenétől az amerikai hip-hop csatornákon át, egészen a svéd metál rádiókig széles választékot kapunk. Túlzás nélkül állítom, hogy mindig fogunk találni a hangulatunknak megfelelő sávot, akár olyat, amin csak zene szól, vagy olyat, ahol brit krimi rádiójátékokat sugároznak 24 órában. Ez utóbbi egyébként nagyon megtetszett és nyelvgyakorlásnak sem volt utolsó!

Zenelejátszó központ

A hálózati csatlakoztatást követően lehetőség van arra, hogy on-air lejátszhassuk MP3 és WAV kiterjesztésű zenéinket. Személy szerint ezzel túl sokat nem próbálkoztam és őszintén szólva nem is tartom fontosnak, ha úgyis ott van a laptop, vagy számítógép hangszórója, amiről indítanám a lejátszást. Mindenesetre biztosan vannak olyan helyzetek – egy kis kávézóban, vagy otthoni saját hálózaton – amikor ez a funkció jól jöhet.

Összesítés

A Sagemcom RM50-es IP rádiónem találja fel a tüzet, de egy stabilan működő, egyszerű és nagyszerű készülék, ami határozottan érdekes lehet azok számára, akik amúgy napi szinten hallgatják a különbözőállomások műsorát és szeretnének már valami újat, izgalmasat, mert elegük van ugyanazokból a hangokból és ugyanazokból a zenékből. Ár/érték arányát tekintve a készülék  abszolút versenyképes és jó ajándék lehet a fa alá. Csak vigyázzunk rá, nehogy az ébresztőfunkció miatt idő előtt megszólaljon!



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Sagemcom RM50 PR

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés