Connect with us

technokrata

Teszt: Sony MDR-1RBT – Minőség bárhol, bármikor

egyéb kütyük

Teszt: Sony MDR-1RBT – Minőség bárhol, bármikor

Leteszteltük a Sony vezeték nélküli prémium fejhallgatóját.

Egy igen érdekes piac a fejhallgatóké. Az alig 500 forintos zajkeltőktől kezdve a többszázezer forintos mesterművekig mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő darabot. Míg előbbiek inkább háttérzaj előidézésre jók, a komolyabbak már professzionális munkákhoz is használhatók. A Sony újdonsága cseppet sem a munka világába visz minket, a japán gyártó célja egyértelműen a tökéletes útközbeni szórakoztatás megteremtése volt. Ezt pedig jól csinálja, nagyon jól.

Csomagolás

Alapszabály, hogy egy drága eszköz csomagolása legyen igényes, a felhasználó ugyanis ilyenkor találkozik először újdonsült kedvencével, egy ízléstelen doboz pedig alaposan leronthatja az élményt. A Sony szerencsére nem szúrta el, az 1RBT egy csinos csomagolásban foglal helyet. A dobozt körülölelő lapon találjuk a legfontosabb információkat, a tartozékok listáját és persze egy szép képet magáról a termékről. Belül már hellyel-közzel prémiumos világ fogad, az oldalra kinyitható dobozban ugyanis bársony bélésben foglal helyet a fejhallgató, ami bizony nem mondható átlagosnak. A másik térfélen találjuk meg a kötelező tartozékokat, így nem maradt ki a használati útmutató, a töltéshez szükséges microUSB kábel és a hordtáska sem.

Külső

Miután kihámoztam az őt védő fóliából az 1RBT-t, azonnal a “Hűű de puha!” hagyta el a számat. Nem is csoda, a fejpánt műbőr anyaga elképesztően puha, gyakorlatilag nem volt olyan ember, aki ne dícsérte volna meg. Hasonló a helyzet a fülpárnákkal is, a fülünknek igazán úri dolga lehet, nekem több óra után sem volt kényelmetlen a viselése. A fejünk méretéhez könnyedén hozzáállíthatjuk a pánt magasságát, szerencsére kellő intervallumban mozgatható. Nem örültem, hogy gyakorlatilag minimális a fém előfordulásának mértéke, egyedül az állítást segítő karok készültek ebből az anyagból, minden más műanyag. Szerencsére azért a jobb minőségű fajtából, így nem vészes a helyzet. Mivel jómagam egy Sony V700-as fejhallgatót használok, így örültem, hogyha összehajtani nem is, de a fejpántok elforgatásával csökkenteni tudjuk az eszköz méretét, a gyári szütyővel együtt így talán egy fokkal jobban cipelhető, mint nem mozgatható társaik. Mivel vezetéknélküli eszközről van szó, így gombokat és különböző csatlakozókat is elhelyeztek rajta a japán mérnökök, bal oldalra került például az egyik legfontosabb, a bekapcsoló.

MDR-1RBT_Hero3-1200

Alatta egy fedél mögött kapott helyet a microUSB foglalat, 3,5 mm-es jack bemenet. Jó hír, hogy ez utóbbi, lemerült akkumulátor esetén is feléleszti a készüléket, erre akkor jöttem rá, amikor nagy hévvel kibontottam a tesztkészüléket, majd az piros villogással jelezte, hogy a történetnek vége, le van merülve. Mivel beleéltem magam, hogy én most azonnal ki fogom próbálni, bedugtam a kábelt és eldöntöttem, lesz ami lesz. Szerencsére feléledt és ütős zenével tudatta velem, hogy nincs ok az aggodalomra, ha kell zene, akkor lesz zene. Szemfülesek felfedezhetik, hogy van egy aprócska pötty is a két csatlakozó mellett, ez a telefonáláskor lesz a segítségünkre, a Bluetooth kapcsolatnak hála ugyanis akár hívásokat is kezdeményezhetünk a Sony újdonságáról. Szemünkkel átpillantva a jobboldalra azonnal kiszúrhatjuk, hogy itt már több kapcsoló van, de legalább mindegyik funkciója elsőre értelmezhető, és a kellő tagoltságnak megfelelően pillanatok alatt használható.

MDR-1RBT_Hero2-1200

Legalul léptetőgombok kaptak helyet, értelemszerűen velük ugorhatunk a következő számra vagy épp állíthatjuk meg a muzsikát. Fölöttük az NFC-t tudjuk ki- és bekapcsolni, működése esetén elég hozzáérintenünk a jobboldali burkolathoz a telefonunkat és máris létrejön a kapcsolat. Az első indításkor érdemes a telefonunkra letölteni az NFC Easy Connect applikációt, hogy a párosítás létrejöjjön. Legmagasabbra a hangerőállító került, ezzel viszont érdemes óvatosan bánni, ha elvetjük a sulykot, akkor igencsak leordít minket a készülék. Van még egy hívásfelvevő illetve -elutasító gomb is, ez a nevében benne foglalt funkciót látja el.

Hangminőség

Elérkeztünk a leglényegesebb ponthoz, vagyis, hogy hogyan szól. Előre szólok, a hangminőség egy vezetékes fejhallgatónak is becsületére válna, ez pedig Bluetooth kapcsolaton keresztül is működik. Tény, hogy egy fejhallgató kiválasztása sokszor nagyban függ az egyéni preferenciáktól, jómagam elektronikus zenéket hallgatok, azokhoz pedig tökéleteses illeszkedik a Sony terméke. El kell ismerni, hogy bizonyos, főleg magas hangokkal operáló számoknál kicsit talán túl mélynek, erősnek érződik a hangszín. Nem is csoda, a 40 mm-es meghajtók 4 Hz és 80 kHz-es frekvenciatartomány között működnek, így a mélyhang a létükbe van kódolva.

MDR-1RBT_Hero-1200

A dobozon is bőszen hirdetik az S-Master digitális erősítőt, ez a díjnyertes technológia már majdnem egy évtizede bizonyít a cég termékein. Szintén üdvözítő a DSEE beépítése, ez a tömörített audiofájlok javításáért felel, mi ebből annyit érzünk, hogy rosszabb minőségű MP3-ak esetén is teljesnek tűnik a hang. Nem mondanám azért, hogy kizárólag techno-t hallgassunk vele, arra ott van a Sony-nak az Extra Bass sorozata, ám tény, hogy bizonyos zenéknél így is egy fokkal jobban éreztem a mélyeket, mint kellett volna. A hangerőt nem érheti kritika, egy halláskárosodás simán abszolválható, akár költséghatékony kihangosítóként is tud üzemelni az egység, igaz ezt azért nem ajánlom hosszú távra.

MDR-1RNC_DualNoiseCancel-1200

A Bluetooth kapcsolat egyébként nagyon stabil, 10-15 méteren keresztül hibátlanul működik, így akár házimozira is alkalmas lehet, nem kell 10 centire ülnünk a TV-től. Mivel vezeték nélküli eszközről van szó, így a hosszú üzemidő kulcsfontossággal bír, a Sony mérnökei szerencsére jól oldották meg a helyzetet, az 1RBT 6 órányi töltés után 30 órán át képes működni. Ha már közeleg a vég, akkor a bal oldalon található LED piros villogással adja tudatunkra, hogy hamarosan töltő után kell néznünk.

Kinek ajánlom?

Kétségkívül elmondható, hogy a Sony igen magasra tette a lécet az 1R típusú fejhallgatókkal. Azért, hogy a választás ne legyen könnyű, három modellt kínálnak: a hagyományos kábelest, az általunk is tesztelt Bluetooth-osat és a zajszűrővel ellátott 1RNC-t. Míg a normál verzió már 50 ezer forint környékén megvehető, addig utóbbiakért kb. 85 ezer forintot kérnek. Látható, hogy a kábelmentesség vagy a zajcsökkentés bizony elég drága, így azt gondolom, hogy csak azok válasszák ez utóbbiakat akiknek mindenképpen szükség van ezen funkciókra, a többieknek nyugodtan megfelel az alapváltozat is. Az 1R tehát jó lett, bárki aki profi fejhallgatót keres az bizonyosan jó társra talál benne, feltéve ha elfogadja a magas árhoz talán nem felérő anyaghasználatot.

 Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Sony MDR-1RBT

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Puha fej és füllpánt
  - Elképesztő hangminőség
  - Stabil Bluetooth kapcsolat
  - Könnyen kezelhető
 
  Kontra:  
  - Egy fokkal jobb anyaghasználatot elviseltem volna
  - Magas ár
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin