Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Note 3 – A sikersorozat folytatódik

Mobil tesztek

Teszt: Samsung Galaxy Note 3 – A sikersorozat folytatódik

Leteszteltük a Samsung legújabb phabletjét.

2011-ben gondolt egy merészet a Samsung és az akkor egyre elfogadottabbá váló 4”-es kijelzővel szerelt mobilok tengerébe bedobta az 5”-es megjelentővel rendelkező Galaxy Note-ot. Az ötlet bejött, a készülék több millió példányban talált gazdára és kikövezte az utat az utódjai számára. A 2012-es Galaxy Note 2-nél így már csak az újdonság, a Note 3 számíthat nagyobb sikerre és nyugodtan mondhatjuk, hogy minden esélye meg is van rá.

Csomagolás 

Sok ember számára bír kulcsfontosságúnak a ma már gyakorlatilag trendinek is felfogható környezettudatosság. A Samsung ezt a 100%-ig újrahasznosítható csomagolással igyekszik erősíteni, a fa mintázatú doboz felső részére mindössze egy letisztult, Samsung Galaxy Note 3 feliratot helyeztek el.

DSC06687

A felső rész felemelése után a telefon néz velünk farkasszemet, természetesen alaposan fóliák közé csomagolva. Alatta egy, a készülék funkcióit tartalmazó füzetecske és egy aranyos rajzokkal illusztrált, a szoftvereket bemutató iromány kapott helyet. Ha már ezeken is túl vagyunk, akkor sem fogytunk ki a jóból, hiszen tovább bontva a csomagolást felfigyelhetünk a töltőfejre, az egész jól szóló headsetre és a világ első, mobil USB 3.0 adatkábelére. Ezzel nemcsak az adatátvitel, de a töltés ideje is lerövidíthető.

Külső

Ez egy tepsi. Ez volt ismerősöm első reakciója miután kezébe vette a Samsung újdonságát. Bizony, a Note 3 nem kicsi, az előlapot pedig egyértelműen az 5,7”-es, FullHD felbontású Super AMOLED kijelző uralja. A színek a technológiától megszokottan kissé túlszaturáltak, illetve a valóságtól elütők, az ember első reakciója mégis egy “Váó!”, mivel maximális fényerőn elképesztően világos és élettel teli képet látunk. Alatta a jól megszokott androidos gombok találhatóak, ebből kettő – az opciók és a vissza – érintős, a home gomb pedig fizikai valójában tárul elénk.

DSC06681

Felül a Samsung felirat, a beszélgetésekhez használt hangszóró, az állapotjelző LED, a 2 megapixeles, FullHD videók felvételére is képes kamera, a fényérzékelő és a közelségérzékelő kapott helyett. A dizájn terén én érzek bizonyos hasonlóságot az Apple iPhone 5-tel, ez főleg szemből nézve igaz.

DSC06688

 

Az oldalt végigfutó, króm színű díszlécen alig néhány gombot találunk, a baloldali hangerőszabályzóval ellentétes oldalra a bekapcsológomb került, kameragomb nincs. Van viszont felül egy 3,5 mm-es jack csatlakozó és egy infraport, Alul találjuk a mikrofont, a microUSB 3.0 portot, a hangszórót és az S-Pen névre hallgató ceruzát is.

DSC06684

 

Ez utóbbi kiválóan eltűnik a telefon bendőjében, mindössze a hátlap alsó részén van egy apró vágat, ahonnan ki tudjuk tessékelni. Ha már a hátlapnál járunk megemlíteném, hogy véleményem szerint a készülék egyik leginkább elhibázott dizájnbeli ötlete a bőrimitációs hátoldal. Azt el kell ismernem, hogy a fekete és pink színű kiadásokon jól mutat ez a megoldás, ám fehérben elsőre kiütközik, hogy pusztán műanyagról van szó.

DSC06686

 

Sok érdekességet amúgy nem találunk errefelé, a krómozott Samsung logó fölött a 13 megapixeles kamera és a LED villanó kapot helyet. Miután levettük – vagy úgy is mondhatnám, hogy lesajtoltuk a bőrt – a hátlapot, a hatalmas 3200 mAh-es akkumulátorral találjuk magunkat szembe. Fölötte találjuk a microSIM és a microSD foglalatát is, utóbbi szerencsére menet közben is cserélhető.

Működés

A Note 3-on az idei Samsung készülékek nagy részén megtalálható Android 4.3 Jelly Bean kapott helyet. A rendszer ezúttal is fel lett vértezve a dél-koreai vállalat legújabb saját, TouchWiz névre hallgató felületével ami tartogat csemegéket az alap Androidhoz képest. A gyári Google megjelenésnél még letisztultabb kinézettel operáló felület szerencsére bőségesen el lett látva widgetekkel, így mindenki megtalálja a számára fontosat.

DSC06683

A nagy kijelző bizonyos esetekben problémát jelenthet, ezért a repertoár része egy képernyő kicsinyítő szolgáltatás, aminek segítségével a tartalom egy mozdulatra összemegy és egy kézzel is használhatóvá válik a telefon. Az elképesztően erős hardvernek hála sehol nem tapasztaltam akadást, a szoftver mindenhol azonnal teszi a dolgát. Ez nem is csoda, a négymagos, 2,3 GHz-es órajelen üzemelő Qualcomm processzor és a 3 GB RAM üdvözítő kombinációja minden mai igényt képes kielégíteni.

Applikációk/ S Pen

A Note 3 csúcskategóriás telefonhoz méltóan bőséges szolgáltatáskínálattal rendelkezik, a legérdekesebb extra mégis a telefon alsó felében eltűntethető S Pen névre hallgató toll. Elég elővennünk az eszközt, mire az Air Command névre hallgató menü előbukkan, innen gyorsan elérhetjük az Akciójegyzet névre keresztelt, a képernyőnkön bárhol felbukkanó jegyzettömböt, illetve lehetőségünk van a képernyőn lévő tartalmat kivágni és azt a telefon által felkínált alkalmazások valamelyikébe áthelyezni.

DSC06685

Lehetőségünk van továbbá a képernyőre írni, a tollablak opcióval az általunk megrajzolt méretű keretben alkalmazásokat futtatni, illetve elő is hozhatjuk az S Keresőt is. Ha már az “S” előjelnél járunk, fontos megemlíteni, hogy bizony sokan vannak, a legdivatosabb applikációk ugyanis ezzel az előjellel szerepelnek a telefonban. Az egészséges életmódot kedvelőknek ott van az S Health ami gyakorlatilag egy, a fogyásunkat segítő alkalmazás, az asszisztensre vágyóknak pedig az S Voice igyekszik hathatós segítséget nyújtani. Ha esetleg nem értenénk valamit, az S Translator segítségével azonnal magyarra fordíthatjuk, az újdonsült információnkat pedig az S Note-tal jegyzetbe is menthetjük.

note3_1

A naptár szerepét az S Tervező látja el, itt tarthatjuk nyilván az elkövetkezendő napok eseményeit. Megtaláljuk még a kevésbé S-szuper Group Play-t is, ez a Galaxy S4-nél bemutatott funkció több Note 3 összekapcsolását teszi lehetővé, így az egyiken szóló zene az összes többi telefonon is megszólal. Aranyos szolgáltatás, de szerintem egyáltalán nem hasznos. A beépített infraportot a WatchON névre keresztelt távirányító applikációval használhatjuk, ezzel pillanatok alatt hasznos kis nappali tartozékká változik a készülék.

note3_4

Természetesen van DropBox is, a készülék tulajdosai a telefon mellé 2 évig 50 GB-os tárhelyet használhatnak. Akárcsak mindegyik, a dél-koreai vállalat által gyártott mobilon, itt is megtalálható a Samsung Apps és a Samsung Hub nevű áruház, illetve nem kell nélkülöznünk a cég saját, ChatON névre keresztelt üzenetküldő szolgáltatását sem. Természetesen a Google által készített applikációk is megvannak, így a Térképek, a Play áruház, a Gmail , a Chorme böngésző vagy akár a Google+ is a repertoár része.

Különleges szolgáltatások

Nem mehetek el szó nélkül a Note 3 meglehetősen speciális szolgáltatásai mellett sem. A beállításokon belül a vezérlés fülön ugyanis olyan csemegékre bukkanhat a felhasználó, melyek mindennapi hasznossága egyes esetekben igencsak megkérdőjelezhető, ám tovább erősítik a telefon high-tech mivoltát. Az egyik ilyen az Air Gesture, itt több olyan módot is bekapcsolhatunk, amikor a telefonban lévő szenzor a mi mozgásunkat figyeli és például képessé válik a kikapcsolt képernyőhöz való érintéskor a legfontosabb adatok megjelenítésére is.

note3_3

Ilyesmi az intelligens kijelző is, ebben a menüpontban megadhatjuk, hogy szemünk puszta mozgatása elég legyen a weboldalakon való görgetésre, de akár azt is beállhatjuk, hogy fejünknek megfelelően tájolja be a telefon a kijelzőt. Ez a gyakorlatban akkor jöhet jól, ha ágyban fekve nem kívánjuk a fektetett kijelzőt bámulni. A rámutatás alatt lehetőségünk van meghatározni, hogy hosszú érintésre milyen opciók váljanak elérhetővé a naptárban vagy akár a galériában. Nem csak a szemünk és az ujjaink lehetnek szolgálatunkra, a Note 3 a kezünket is hasznosítani tudja, így például ha teljes kézfejünkkel eltakarjuk a képernyőt miközben épp hívásunk van, akkor tudomásul veszi, hogy ez bizony zavar minket és azonnal elnémítja a hívást. Vezetés közben sincs ok a pánikra, a szabad kezes módban a telefon azonnal felolvassa a hívó fél adatait vagy az SMS tartalmát.

Multimédia

A hátlap letisztultságát mindössze a 13 megapixeles kamera töri meg. A kitüntetett szerep nem véletlen, a modul remek képek készítését teszi lehetővé. A Galaxy S4-ben is megismert szoftverrel piacra került Note 3 nem csak jó képeket készít, de szerencsére a kreativitásunkat is előtérbe helyezi.

note3_2

A számtalan, előre létrehozott effektus mellett – ilyenek például a rajzfilm, a halszem vagy a homokkő névre keresztelt megoldások – üzemmódot is választhatunk, így mindig az adott pillanatnak leginkább megfelelő fotó készül majd el. Hozzáértőbbek beállíthatják a fényértéket, az ISO-t és a fehéregyensúlyt is.

20131103_152121

Lehetőségünk van hangvezérléses fotózásra is, ilyenkor a csíz vagy a smile szó elhangzása után azonnal elkészül a kép. Bár a fotós kvalitásai is az élbolyba helyezik a telefont, az egyértelmű durranás a 4K azaz 3840 x 2160 pixel felbontásban történő videórögzítés. Ilyet jelenleg más telefon nem kínál, így a videózós lelkülettel megáldott illetők minden bizonnyal azonnal beleszeretnek a telefonba.

20131103_143425

 

Azt el kell ismerni, hogy ilyenkor viszont hatalmas méretű fájlok születnek, így a beépített 32 GB-nyi memória hamar bővítésre szorulhat. Zenei téren már nem ennyire átütő a helyzet, bár a korrekt zenelejátszóban van hangszínszabályzás is, az FM-rádiónak hűlt helyét találjuk.

20131103_152025

 

Az aprócskára összecsomagolt, egyébként fehér színű headset minősége közepes, az audiofilek bizonyosan lecserélik, az átlagos, tömegközlekedést használók számára viszont megfelelő lehet.

Adatkommunikáció

Egy ekkora tepsiben szerencsére volt hely, így gyakorlatilag az összes, ma ismert adatkommunikációs szolgáltatást igénybe vehetjük. Megkaptuk tehát a manapság egyre fontosabbá váló LTE-t, az akár ac szabványt is elbíró kétantennás WiFi-t, a DLNA-t, az egyre divatosabb NFC-t és a Bluetooth 4.0-át is. A GPS vevő GLONASS képes, az USB OTG-nek hála pedig csak egy adapter kell, hogy a pendrive-unkon található adatokhoz hozzáférjünk. Szerencsére a telefonálási képességeket sem érheti csorba, a Note 3 a mai eszközök legtöbbjéhez hasonlóan kiválóan abszolválja a hívásokkal kapcsolatos teendőket, a hangminőséggel egyáltalán nem volt problémám.

Ítélet

Kiválóan sikerült a Samsung új phabletje. A Note 3 bár nem kategóriateremtő, mindenképpen meghatározza, hogy merre haladnak majd ezek a hatalmas kijelzős telefonok a jövőben. A sebességet semmilyen tekintetben nem érheti kritika, a kamera szenzációs, az összeszerelési minőség is megfelelő, egyedül talán azt a bőr hatású hátlapot nem erőltettem volna. Nem is szaporítanám tovább a szót, aki egy minden szempontból felsőkategóriás, nagy kijelzős telefont szeretne és van is rá pénze bőven, az vessen egy pillantást a dél-koreai vállalat modelljére.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Samsung Galaxy Note 3

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség
  - Erős hardver
  - Jó kamera
 
  Kontra:  
  - Nincs FM rádió
  - Fém ház jó lett volna
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,7"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 151.2 x 79.2 x 8.3 mm
  • tömeg: 168 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: quad-core 2.3 GHz Krait 400
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 4K
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.3 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: S- Voice, S jegyzet, S-Health, Air View, Air Gesture
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3200 mAh
  • tapasztalat: Sok nyomkodással 1 nap, kevés használattal 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés