Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: fuso TV by WayteQ – okoska tévé

egyéb kütyük

Teszt: fuso TV by WayteQ – okoska tévé

Az okostévé jó dolog, ez vitathatatlan. Akik velem együtt azon idegeskednek egy ideje, hogy a nemrég vásárolt lapostévét most cserélhetnék le, azoknak megoldás a fuso TV by WayteQ tévéokosító kütyüje, amely 25 ezres alatt adja ugyanazt az élményt, mint egy okostévé. Vagy még jobbat…

Régóta lehet már ilyen tévéokosító stickeket vásárolni az interneten, én magam is találkoztam már ilyennel. A WayteQ nevével fémjelzett fuso TV by WayteQ azért más, mert forintért, magyarországi szervizháttérrel és garanciával kínálják a terméket, és ez az átlag polgárnak – mint amilyen én is vagyok – megér pár ezrest. Az interneten keringő, hasonló cuccokhoz képest még lényeges dolog, hogy a WayteQ-féle erős hardverrel és számos extrával kábít el bennünket. Ezért érdekelt és ezért kértem el tesztre. A WayteQ pedig odaadta, amit ezúton is köszönünk. Lássuk, mi van a dobozban!

DSC08356_resize

A termék már a boltokban van, 24.100,- forintért is találhatunk ajánlatot, ha árukeresővel keresünk rá. A forgalmazó hivatalos weboldalán minden adat elérhető róla, ide kattintva. Akiket az adatok érdekelnek, az szemezgessen ott. Itt pedig az én személyes, szubjektív véleményem fog következni, a benyomásaim alapján. Az első benyomás a félelem. A félelem attól, hogy esetleg egy használhatatlan, nem átgondolt valamit kaptam kézbe, amiről udvariasan kell majd írni pár sort és csalódottan adhatom vissza. Nagyon hálás vagyok, hogy ez nem így van, mert ez a kütyü állati jó! De tényleg!

DSC08365_resize

A beüzemelés egy fontos kérdés, hiszen ezt nem a hozzám – hozzánk – hasonló, kütyümániásoknak szánják, hanem a magyar háztartásokba. Így aztán olyannak kell lennie, hogy az értelmesen gondolkodni tudó, de elektronikában nem túl jártas átlagember is be tudja kapcsolni és kezelni tudja. Nos ilyen. Persze némi számítástechnikai ismeret kell, azaz az alapbeállításokat lehet, hogy Androidban jártas embernek kell megtennie, de ezek után bárki, gyerek, feleség, nagymama simán kezelni tudja, mert egyrészt magyar a menü, másrészt a háttérben dolgozó Android operációs rendszer teszi a dolgát.

DSC08358_resize

A tévén egy szabad HDMI aljzat kell, ebbe kell a sticket dugni. Kapunk a dobozban egy HDMI hosszabbítót, így ha a stick nem férne el az aljzatban, ezzel mindenképpen sikerül csatlakoztatni. A tápellátást USB-ről kapja, ehhez adnak egy hálózati adaptert, USB hosszabbító kábelt is, de aki szerencsés, annak a tévéjén van USB csatlakozó, amely többnyire simán ellátja a megfelelő energiával a kütyüt. Ha megkapja a tápot akkor hamar bebootol, a tévét a megfelelő HDMI bemenetre kapcsolva már látjuk is a bejelentkező képet. Ennyi.

DSC08350_resize

A teljes beüzemelés tehát nagyjából 10 perc. Ebbe belefér az is, hogy beállítsunk neki egy wifi kapcsolatot. Első megjegyzésem tehát, hogy wifis internet kell! Enélkül nem működik. Ha tehát nincs odahaza wifis routerünk, akkor menjünk és vegyünk egyet! 2013-ban ez már alapkövetelmény. Ha ez megvan – egyébként néhány ezresért nagyon jókat lehet már kapni és a legtöbb szolgáltató is ilyet ad ma már – akkor kinyílik a világ. A fuso TV by WayteQ hamar csatlakozik és innentől feléled. Ha az Android rendszer áldásait ki szeretnénk használni, akkor állítsunk be egy Google-hozzáférést, hiszen csak ennek a segítségével tudunk a Play Áruházból szoftvereket letölteni. Ha ez is megvan, eljött a Kánaán…

Screenshot_2013-09-24-20-13-12_resize

Nagyon jó dolog internetezni számítógépről, tabletről okostelefonról, de semmivel nem összehasonlítható érzés ezt egy 100-200 centi képátmérőjű tévén, az ágyból megtenni. Full HD képfelbontásban, kényelmesen. Mindezt úgy, hogy M I N D E N megy rajta, ami a telefonon megy. Az egy dolog, hogy az ember internetezhet, levelezhet, közösségi oldalakon beszélgethet, de ezek mellett az Ö S S Z E S játék és alkalmazás ugyanúgy fut rajta, mint a telefonon. A korlátok? Van néhány játék és egyéb alkalmazás, amely nagyon érintőképernyőre van megírva, ezek elindulnak, de nem élvezetesek. De a többség tökéletesen elkezelhető a dobozban kapott, mozgásérzékelős távirányítóval.

DSC08348_resize

Kicsit időzzünk el ezen a távvezérlőn, mert megér egy misét! G-szenzor, azaz mozgásérzékelő van benne, így a tévé lőtt ülve nincs más dolgunk, mint finom csuklómozdulatokkal hadonászni. Elsőre szokatlan, de nagyjából 2 perc alatt megszokható, jól használható interfész ez. A sticken van egy USB aljzat, amibe ennek a távvezérlőnek az ellendarabja belemegy. Kicsit kényelmetlen dolog, hogy ha ez az USB aljzat foglalt, akkor nem tudunk rá mondjuk pendrive-ot dugni, de aki ügyes, az egy USB-hubbal ezt megoldja. A távvezérlő megbízhatóan működik, bár néha – hasonlóan a számítógépes egérhez – ki kell húzzuk a képernyő szélére, hogy ott legyen a mutató, ahol nekünk kényelmes. De ez is megszokható és ezután már csak annak lesz furcsa a hadonászásunk, aki először lát ilyet.

DSC08339_resize

Természetesen – mint minden Android kütyümet – ezt is kipróbáltam külső billentyűzettel és jelentem, hogy tökéletesen működik vele. Én egy Logitech K400-ast használok, ezen van érintős egér (touchpad) is. Imádható, hogy ezt a kicsi, de kényelmes billentyűzetet az ember az ölébe kapja és bárhol leülhet vele, ahonnan rálát a tévére. Szabadság ez, nem is kicsi. Jó hír, hogy egy hardveres billentyűzet támogató szoftverrel (én az External Keyboard Helpert használom, 500 forint a Google Play-en) minden magyar ékezet előcsalható, így szépen és ékesen tudunk levelezni, csetelni. Mindez úgy megdobja a használati értéket, hogy mindenképpen megéri egy ilyen billentyűzetbe belefektetni pár ezrest.

2013.09.13. - 1_resize

A fuso TV by WayteQ általános Android képességeiről nem sokat szólnék, mert két szóval jellemezhetem: unalmasan tökéletes. Nem hibázik és a benne lévő hardver – és itt most a dualcore 1,5 GHz-es processzorra és a kellemesen nagy memóriára céloznék – teszi azt, hogy nem lehet zavarba hozni. Nincs akadozás, nincs hibázás. Lehet memóriakártyával bővíteni, de alapból 4 GB belső tárhely is van. Mondom: unalmas. És mennyire szeretjük mi az effajta unalmat…

Screenshot_2013-09-13-19-49-59_resize

Ami viszont nem unalmas, annál inkább érdekes, az a fuso. Bővebben ide kattintva olvashatunk róla. Magyar, büszkék lehetünk rá. Mivel magyar, sok magyar tartalmat (is) szolgáltat, és ennek is nagyon örülünk. “Mindössze” – és ezt a szót tényleg értsük nagy gondolatjelek közé!!! – annyit vállaltak, hogy a számunkra érdekes tartalmakat összefésülik nekünk egy helyre. Miért is jó ez? Hát azért, mert PONT a számítástechnikában kevésbé jártasak számára teszik egyszerűvé az interneten fellelhető tartalmak elérését. Aki lát a szemével, annak csak annyi dolga van, hogy a képernyőn egy nagyon egyszerű menüben kiválassza, mit is akar nézni.

Screenshot_2013-09-24-19-57-45_resize

Mik is vannak összekészítve nekünk? Tévéműsorok is vannak szép számban online is, azaz előfizetés nélkül nézhetünk tévét interneten keresztül. Van archívum is, az adást követően pár órával már fenn vannak a műsorok, így aki elmulaszt valamit, az itt visszanézheti. Emellett természetesen korlátlan zenehallgatásra is alkalmas, de a hírportálok nagy része is elérhető általa. Figyeli a szokásainkat, így egy idő után az automatikusan felajánlott tartalmak elkezdik tükrözni az ízlésünket és így gyorsabban hozzájutunk a számunkra érdekes dolgokhoz. Összegezve tehát hamar megszerethető, jó dolog a fuso, gratulálunk hozzá!

Screenshot_2013-09-24-19-57-11_resize

És ide a teszt végére még egy felhasználási terület, amelynek népszerűsítését én küldetésemnek tekintem. Ez pedig az otthoni médialejátszás saját hálózattal. Egészen megváltozott az életem, amikor kiépítettem magamnak odahaza a rendszert és azóta akinek csak tudom, javaslom, hogy lépje ezt meg. Mi kell hozzá? Egy központi tárhely, amely lehet egy, a wifis routerre rákötött USB-s vinyó is. Ez a legolcsóbb megoldás, húszonezerből megvalósítható 1 TB-os, azaz 1300-1500 film tárolására (DivX alapokon) alkalmas rendszert csinálhatunk magunknak. Akiknek ez nem elég, azoknak háttértárként már viszonylag olcsón kapható NAS (hálózati merevlemez), amit 50 ezresből megvalósíthatunk. Ha ez megvan, az egész lakásban (vagy akár inteneten keresztül a világból bárhonnan) elérhető az összes tartalom – zene, film – és vége a pendrájvozgatásnak és lemezezgetésnek.

Screenshot_2013-09-24-19-56-24_resize

És ha ez a hálózat kiépült, már csak egy lejátszó kell – például a fuso TV by WayteQ – amely képes a tartalmak tévéképernyőre vitelére. És készen is vagyunk, mert annál kényelmesebb dolog, mint bárhol bármit lejátszani a lakásban, kevés van. Mivel a tesztünk tárgyát képező készülék gyerekek számára is könnyen kezelhető, hamar megtanítható az a csimotának is, hogy hol és hogyan tudja elérni a kedvenc meséit. Ezt pedig könnyű megszokni.

Screenshot_2013-09-24-20-04-10_resize

Az a helyzet, hogy rosszat nem is nagyon tudok írni erről a kütyüről. Ha valamit fel kell hozni mint negatívumot, hát talán a wifi gyengeségét említeném. Ez abban nyilvánul meg, hogy tökéletes internetkapcsolatnál is hajlamos a betöltés lelassulni és így néha az online tartalmak akadoznak. A Play áruházban a szoftverek rém lassan töltődnek le. De az is lehet, hogy az én wifimmel van a baj, mert mostanában több tablet is akadozott vele. Mindenesetre kicsit idegesített, hogy néha várni kell, míg a tartalom töltődik.

Screenshot_2013-09-13-21-35-38_resize

Kiknek és minek ajánlanám a fuso TV by WayteQ készüléket? Elsősorban azoknak, akik a tévét szeretnék megokosítani úgy, hogy azt az egész család tudja kezelni. Azoknak is, akik médialejátszó vásárlásán gondolkodnak éppen, mert azt is ki tudja váltani. Azoknak, akik játékkonzol vásárlásán gondolkodnak éppen, mert ezer játék van Androidra, amely ezen is tökéletesen elfut, csak INGYEN. És végül azoknak, akik a fuso szolgáltatásait szeretnék kipróbálni és egyszerűbbé tenni a számukra fontos tartalmak gyors elérését.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

fuso TV by WayteQ

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, kicsi, erős, ügyes
 
  Kontra:  
  - gyenge wifi, minimál design
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés