Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony VAIO Duo 13 – Kettős személyiség

Laptop tesztek

Teszt: Sony VAIO Duo 13 – Kettős személyiség

Leteszteltük a Sony tablet-notebook hibridjét.

Ki ne látott volna manapság táblagépet. A készülékek gyakorlatilag ellepték a piacot, lépten nyomon találkozhatunk velük. A siker nem véletlen, az érintőképernyő mindenki számára könnyű használatot biztosít és a vékony kialakítás miatt a cipelés sem okoz  nagy gondot. De mi a helyzet azokkal, akik ötvözni szeretnék a laptopjuk tudását a táblagépük funkcionalitásával? Számukra kínálja a Sony a Duo sorozatot, mely idén megújult, a Duo 13 pedig igazi nehézsúlyú versenyző lett, pedig a mérlegen alig nyom többet 1,3 kg-nál.

Csomagolás

Továbbra sem mondhatjuk, hogy jóban lennének a színekkel a Sony VAIO dobozainak tervezői. A feketére festett karton csomagoláson csak a legszükségesebb információkat találjuk meg, a sok gyártónál tapasztalt önfényezés itt nem jelentkezik, a tervezők biztosak voltak abban, hogy eladja magát a készülék. Beljebb érve tovább érezhetjük a profizmust, minden alaposan el van csomagolva és kényelmesen pihen a helyén. A Duo 13 alatt foglalnak helyet a tartozékok, melyekből a gyártótól szokatlan módon bizony van pár. A jól megszokott, Windows 8-at népszerűsítő brossúra mellett egy apró, a kezdő lépéseket taglaló papírt, és az adapterek használatához szükséges útmutatókat találjuk.

xl_Sony-Vaio-Duo-13-2-624

A repertoár része digitális toll is, amivel a képernyőre készíthetünk rajzokat, feljegyzéseket. A ketyerének külön alakítottak ki helyet a Duo 13 oldalán, így útközben sem veszítjük el. Szintén nem mindennapi látvány mostanság egy VGA-HDMI adapter, pedig a Sony ezt is elhelyezte a dobozban. Az ok minden bizonnyal a régi projektorokban rejlik, mivel ezek sokszor nélkülözik a modern csatlakozókat, márpedig az nem állapot, hogy egy 460 ezret kóstáló készülék nincs felkészülve mindenre. Szerencsére nem feledkeztek el a Pro 13-ban már megismert extráról sem, így a csomagban megtaláljuk a speciális, a töltőfej végébe csatlakoztatható vevőt is, amivel instant WiFi routert alakíthatunk ki a szobánkban.

Külső

Első látásra egy nagyra nőtt táblagépként aposztrofáljuk a Duo 13-at. A minőséget sehol nem érheti kritika, minden olyan, amilyennek egy ilyen kategóriás eszköz esetén lennie kell. Kissé furcsa helyzet adódott most, hiszen azzal kellene kezdenem, hogy az előlapon mi található, ám ez nézőpont kérdése, mivel csak egy mozdulat és máris a szokásos monitor pozícióban látjuk a kijelzőt. Azt a kijelzőt, ami gyakorlatilag mindenkit első pillantásra levesz a lábáról, hiszen a FullHD felbontású panel OptiContrast technológiával lett felvértezve, illetve a gyártó komolyabb modelljein megtalálható TRILUMINOS technológiát is tartalmazza.

duo_13_white_05_hero03-100040238-orig-1

Mi tagadás, a képminőséget nem tudom kritizálni, egyedül talán a szokásos, glossy kijelzőknél tapasztalható jelenség zavaró, vagyis egy napsütötte szobában könnyedén magunkat nézhetjük, mivel annyira csillog a panel. Fölötte a 2 megapixeles webkamera, a beszélgetésekhez használatos mikrofon és a fényérzékelő található, a sarokba pedig a Sony logója került. Alul mindössze a Windows 8 gombját helyezték el a mérnökök, itt a letisztultság volt a fő szempont.  Szintén alulra kerültek a csatlakozók – bár ez nem olyan meglepő, a vékony kijelző még egy USB port vastagságát sem éri el -, de az extra vékonyság érdekében ezeket is egy helyre, a hátsó – vagy inkább felső? – részre helyezték el. Itt találjuk a HDMI, két USB 3.0, egy 3,5 mm-es jack és a töltő csatlakozóját. Mellettük a hűtés számára szükséges bordák illetve a memóriakártya-olvasó található, utóbbi SD és Memory Stick szabványokat támogatja. Ezután már csak az indításhoz kellene valami, ám a bal oldalra került a bekapcsológomb még közel sem az utolsó, hiszen az összecsukott eszköz aljára is helyeztek ám el gombokat, kettő a hangerő vezérlésére szolgál, egy pedig a gyári asszisztens alkalmazást hívja elő.

sony-vaio-duo-13-2

További érdekesség, hogy a táblagépekhez hasonlóan a Vaio Duo-ba is került egy hátoldali kamera, ám a 8 megapixeles, Exmor R szenzorral felvértezett fényképező nincs belesüllyesztve a készülékházba, így hiába a megfelelő technika, ha pillanatok alatt koszossá válik. Nem messze tőle találhatjuk a NFC érzékelőjét, bár azt nem teljesen értem, hogy miért kellett külön kiemelni, és egy speciális fedél alá tenni. Szerencsére attól nem kell tartanunk, hogy a tesztkészülék “elmászik”, 3 gumírozott talp gondoskodik a kényelmes pozíció megtartásáról. Most következzék az igazi izgalom, az átalakulás, vagyis a képernyő felnyitása. A kijelző ilyenkor egycsapásra 45 fokos szögbe billen és elénk tárul a teljesértékű, megvilágított billentyűzet. A kialakítása megegyezik a gyártó többi modelljével, ám a vékonyság miatt talán egy kissé kevésbé benyomhatóak a gombok mint például a nemrég általam tesztelt Pro 13-nál. Használat közben ez nem igazán zavaró, nekem csak az első pillanatban volt furcsa.

Duo_13_White_32_with_hand08_Socialife

Alatta egy félbevágott tapipadot találunk, aminek létezését nem is teljesen értem, pont az ilyen helyzetekre találták fel a pöcökegeret. Rég használtam ennyire kényelmetlen touchpadot, igazából nyugodtan le is hagyhatták volna. Hiányoltam a SIM foglalatot, hiszen tudtam, hogy került 3G támogatás a készülékbe. Hosszú idő után végül a kinyitott kijelző belső felén leletem meg az aprócska nyílást, nem éppen a leglogikusabb helyre sikerült tenni. Ha már itt járunk, akkor szeretnék szót ejteni a mechanika hátrányairól is. Nagyon igényesen megtervezték, szó se róla, ám ha az ember egy bizonyos szögből tekint a kinyitott fedél mögé, akkor láthatja, ahogy ott figyelnek a szalagkábelek. Ez később akár problémát is okozhat, hiszen egy-egy környezeti behatás – például víz fröccsenése – akár károsíthatja is a berendezést, olyankor is, amikor egy normál terméknek nem lesz semmi baja.

Működés, sebesség

A bekapcsológomb  megyomása után felvillanó Vaio felirat tudatja velünk, hogy a gép életre kelt. Mivel az Ultrabook szabvány megköveteli a gyors indulást, így alig néhány másodperc eltelte után már használatra kész a Duo 13, a jelszó beírása után használható a Windows 8. A működésről egy 1,6 GHz-es Intel Core i5-4200U processzor gondoskodik, mellé 4 GB RAM került. A sebességgel egyéb területeken sincs probléma, ha az ember nem kifejezetten erőforrásigényes tervezőprogramokhoz használja a modellt, akkor az elkövetkező 2-3 évben valószínűleg nem is lesz, a tovább nem bővíthető RAM viszont a későbbiekben gátat szabhat a kulturált működésnek.

bevlogo2

 

A 128 GB-os SSD-re került a rendszer és a programok, tény, hogy utóbbit nem is vitték túlzásba, gyakorlatilag csak a Sony által megszokott által megszokott applikációk kaptak helyet a repertoárban, de szerencsére van három kivétel. Az egyik a CamScanner, mely egyfajta digitális szkennerként szeretne funkcionálni, azaz lefotózzuk a dokumentumot, a szoftver  pedig egy algoritmus alapján érzékeli az irat széleit és azt elmenti a memóriába. A másik érdekesség az ArcSoft Camera, ami egy átlagos okostelefonon megtalálható kamera applikációnak felel meg. Állíthatjuk a felbontást, a fehéregyensúlyt, a fényerősséget és a kontrasztot is, illetve lehetőségünk van FullHD felbontású videók felvételére is. A tartozékként mellékelt toll kihasználására a Note Anytime szolgál, a program egyfajta füzetként jelenik meg és végső soron pont ezt is tudja. Állíthatjuk a toll színét illetve formáját, megadhatjuk a betűtípust és a színt is. Nagyon tetszett, hogy a mérnökök egy foglalatot alakítottak ki jobb oldalon a tollnak, így ha egy előadás közben kicsit pihennénk, akkor kényelmesen és biztonságosan elrakhatjuk. A többi applikációt már régről ismerjük, az Album és a Zene egyaránt az Xperia készülékekről került át a Vaio modellekre. Szintén nem maradhatott ki a PlayMemories Home, a Sony “iPhoto” ellenfele, a program ugyanis a képeink, videóink rendszerezésére szolgál épp úgy mint az Apple-é.

duo13-2

A gépen lévő anyagokból a Vaio Movie Creator képes értékelhető filmet faragni, legyen szó akár képről vagy videóról, az alkalmazás mindenevő. Mint minden Windows 8-as modellen, úgy a Vaio Duo 13-on is helyet kapott a Skype, az viszont kifejezetten a Sonyra jellemző, hogy a Chrome böngésző is a repertoár része. Továbbra sem szerettette meg velem magát a McAfee vírusírtója, a Security Advisor folyamatosan tudatni akarta velem, hogy szeretné, ha megvásárolnám a teljes verziót, annak ellenére, hogy erre senki nem kérte. Amennyire negatív benyomás tett rám az idegesítő alkalmazás, annyira ledöbbentem, amikor nekiálltam akkumulátoron nyüstölni a készüléket. A Duo 13 80%-os fényerővel internetezés közben ugyanis közel 7,5 órán át működőképes maradt, ami igen impresszív adat, simán elhiszem, hogy alacsony fényerőn minimális használattal meglehet a gyártó által ígért 16 óra.

Végítélet

Nehéz pontosan behatárolni a Vaio Duo 13 célközönségét. Táblagépnek túl nagy, professzionális notebooknak pedig túl kevés a tudása. Leginkább tehát azok számára bírhat érdekességgel, akik nem sajnálnak közel félmillió forintot elkölteni egy különc eszközre és el tudják fogadni azt, hogy otthonra azért ilyen ár mellett is kell egy másik gép. Számukra viszont öröm, hogy a Duo 13 manapság ritkaságszámba menően Japánban készül, így minden bizonnyal a minőséggel sem akad majd probléma.

 



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Sony Vaio Duo 13

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó minőségű összeszerelés
  - Egyedi koncepció
  - Jó képernyő
 
  Kontra:  
  - Kevés specifikus szoftver
  - Nagyon magas ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080 "
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 210 x 9,2–19,5 x 330 mm
  • tömeg: 1350 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5-4200U 1,6 GHz
  • memória: 4096 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, Memory Stick
  • portok: HDMI, USB 3.0, 3,5 mm jack,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • hangkártya::
  • videókártya:
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó:
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G modem
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6320mAh
  • tapasztalat: Normál használattal 7-8 óra között
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés