Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Evolve Phantom – Lebeg a piacon

Mobil tesztek

Teszt: Evolve Phantom – Lebeg a piacon

Leteszteltük az Evolve vízen lebegő készülékét.

Ha körbenézünk az utcán, mindenhol érintős mobilokat látunk. Gyakorlatilag se szeri se száma azoknak a daraboknak, melyek nélkülözik a fizikai gombokat. Ezek a készülékek ugyanakkor odafigyelést igényelnek, hiszen egy-egy figyelmetlen pillanat és hamar több tízezer forintos kárt okozhatunk bennük. Az Evolve készüléke nem érzi jól magát ezekben a körökben, jobb szeret a munka mellett tartózkodni, így nem kell megriadnunk akkor sem, ha esetleg egy veszélyes helyzetbe keveredünk, mivel a víz- és porálló készülék minden bizonnyal elviseli majd a mindennapok viszontagságait.

Külső/csomagolás 

Egy kompakt, feliratokkal bőszen tarkított dobozban érkezett a tesztkészülék. A nemzetközi porondon való szereplés miatt a cseh gyártó szlovák és magyar nyelvű feliratokkal is bombázott, így hamar megtanultam,  hogy ez a világ első vizen lebegő telefonja. A Phantom alá helyezték el a tartozékokat, így ide került a használati útmutató, a töltőfej, a microUSB kábel és az ugyanilyen végződéssel rendelkező fülhallgató is.

DSC06635

 

Utóbbi alaposan meglepett, manapság microUSB helyett a 3,5 mm-es jack az elterjedt fülhallgató szabvány, igaz, több szót nem is érdemel, hiszen amellett, hogy maximum 2 forintba került az előállítása, a hangminősége sem üti meg a kívánt szintet. Szerencsére a Phantommal már nem akadt problémám, mert bár a készülékház érzékelhetően olcsóbb anyagokból készült, a könnyű telefon mégis masszívnak érződik. Szokatlan módon az előlap több mint felét elfoglaja a billentyűzet. A gombok kényelmesen használhatóak, az elválasztás mértékét jól eltalálták, nehéz félreütni. Fölötte egy apró, 1,44″-es, 128 x 128 pixel felbontású kijelző kapott helyet.

 

DSC06638

Bár színes, véleményem szerint nyugodtan monokrómra cserélhetnénk, sehol nem éreztem szükségét, hogy fakó színeket bámuljak. Egy munkára tervezett telefonnál talán még okosabb is lenne, hiszen jobb volna a napfényben való olvashatóság. Fölötte már csak a hangszórót és a közepes fényerősséggel rendelkező zseblámpát találjuk, a microUSB csatlakozó a baloldali fedél mögött kapott helyet. Az akkumulátort egy gomb benyomása után eltávolítható fedél alá helyezhetjük be, ide kerül a SIM kártya is.

Működés

Végletekig leegyszerűsített kezelőfelület: ez jellemzi a Phantomot. Leginkább a Nokia régi, Series 30 rendszerére hasonlít az  MTK platformra épülő  menü, gyakorlatilag az első pillanattól világos, hogy mit hol találunk. A bal oldali funkciógombbal léphetünk be, itt 9 ikont találunk. Az első, magyarul kissé bután hangzó időgazdálkodás fül alá került az ébresztő, a stopperóra és az idő beállításának lehetősége mellette pedig a profilokat állíthatjuk.

DSC06636

A szervező fül alá helyezték el a mérnökök a zseblámpa bekapcsolásának menüpontját , a bluetooth bekapcsolását, a naptárt és a számológépet is. A telefonkönyv mai szemmel már megmosolygtatóan kevés, 500 férőhelyes, igaz számtalan opcióval tehetjük hasznossá az ismerőseink adatait. A fogadott hívásaink kezelése a hívásközpont szolgál, az SMS-eket pedig az üzenetkezelés menüpontban kezelhetjük. Nem maradhatott el a szórakozás szekció sem, itt két játék és a WAP böngésző van, mellyel maximum GPRS sebességgel tudunk “szörfözni”. A két játék egyébként körülbelül a 15 évvel ezelőtti telefonok szintjét éri el, az UFO egy sima lövöldözős-repkedős, a Tetris pedig a klasszikus logikai programot fedi. A beállításokon belül a telefon ügyes-bajos dolgait intézhetjük, itt választhatunk  például az előre konfigurált 4 háttérkép közül vagy megszabhatjuk, hogy mi legyen a biztonsági jelszó. A repertoárban helyet kapott még egy FM rádió is, a vételi erőséggel nem volt problémám, de azért a füllhallgató acélos teljesítménye nem emelte a zenei értékeket.

DSC06637

Általánosan elmondható, hogy egy ilyen modell esetén nem sok minden van, ami nagyon le tudná szívni az aksit, ám a cseh mérnökök egy igen apró, 650 mAh-es egységgel próbálták megoldani az  üzemeltetés ügyét, így maximum 3 napig nélkülözhetjük a töltőt, utána már szükség lesz rá. Kár, mert a burkolat alatt nyugodtan elfért volna egy nagyobb telep, így azért ne menjünk el töltő nélkül hosszabb kirándulásokra.

Végítélet

Alapvetően egy ma rendkívül szűk piacon próbál meg érvényesülni az Evolve terméke. Bár a Phantom nem rossz, komolyabb sikereket nem fog elérni, ugyanis hiába víz és porálló, semmilyen más, különleges funkcióval nem rendelkezik illetve az ára is meghaladja a kívánt mértéket. Hiába strapabíró, ha 25 ezer forintot kell fizetni érte, a legtöbben inkább vesznek a szolgáltatójuknál valamilyen kártyás csomagban 3 ezer forintért egy készüléket, és maximum fél évente lecserélik. Tudásban ugyanis nincs előrébb azoknál a modelleknél.

A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk tesztelésre.

Köszönjük!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Evolve Phantom

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - Bírja a port és a vízet
  - Jó összeszerelési minőség
  - Jól használható billentyűzet
 
  Kontra:  
  - Magas ár
  - Gyenge kijelző
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 1,44"
  • kijelző felbontása: 128 x 128"
  • kijelző típusa: LCD"
  • eszköz mérete: 111 x 49 x 20 mm
  • tömeg: 86 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: -
  • memória: 0 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: -
  • portok: microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: -
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 900/1800/1900 MHz
  • WiFi: -
  • Bluetooth: Bluetooth 2.1
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: -
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 650 mAh
  • tapasztalat: Közepes használattal 2,5-3 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés