Connect with us

Hirdetés

technokrata

Leteszteltük a jövő kirakatát

egyéb kütyük

Leteszteltük a jövő kirakatát

Plafonból lógó pleximonitorok, gombnyomásra elsötétülő üveg, és érintőkijelzős kirakat fogadott minket a Screenland budapesti irodájában, ahol kipróbáltuk a jövő irodáinak és rendezvényeinek elengedhetetlen kellékeit

Már jó ideje mozgatja a fantáziámat a scifikben látott üveg-kijelzők világa: az augmented reality-s szemüvegekkel ötvözve egy olyan technológia jöhet létre hamarosan, mely a mobiltelefonokhoz hasonló fejlődésnek indíthatja majd a világot. Gondoljunk csak bele: viselünk egy szemüveget, amelynek üveg-kijelzőjére majd annak pozíciójától függően kerülnek majd plusz információk a látott képről. Látlak majd téged, és egy arcfelismerő segítségével minden közösségi oldalról összeszedhető információt rólad, átlátok a falon, megnézhetem a közeli bankautomaták elhelyezkedését, vagy egyszerűen csak telefonálhatok egyet a szemüvegemen, mindezt a mobiltelefonról vezérelve.

Üveg kijező

Na de ne szaladjunk ennyire előre. A Screenland irodájába besétálva megnézhettük a jelenleg elérhető üveg kijelzős technológiát, mely ha még nem is ennyire kifinomult, mint azt a bevezetőben írtuk, rengeteg lehetőséget rejt magában. „Alapvetően két fajta termékcsaládot különböztetünk meg. Vannak ez elölről és vannak a hátulról vetíthető úgynevezett screen-ek, illetve az üvegre vagy plexire ragasztható  speciális fóliák, melyek közös jellemzője, hogy mindegyiket egy projektorral tudjuk életre kelteni.” – kezdi  Nyéki Zsolt, a cég ügyvezetője.

„Az általunk forgalmazott speciális termékek a titok nyitjai: az egyedi tulajdonságú screenek vagy fóliák segítségével különböző fényerőt és kontrasztot tudunk előállítani, melyek a legkisebb méretektől kezdve 138 collig elérhetők” – folytatja. „A termékek alapvetően LCD, vagy plazma kijelzők helyettesítésére hivatott, melynek köszönhetően nagyobb méretnél nagyságrendekkel olcsóbban tudunk installálni berendezéseket, mintha azok egy egyszerű tévék lennének. Ráadásul nincs szükség méregdrága projektorokra, mert termékeink képesek egy gyengébb projektor képét is feljavítani. ” – fogalmazott Nyéki Zsolt.

Legutóbb egy bemutatóterembe 80 collos screen-t installáltunk, és projektorral együtt az egész nem került a felébe, mintha plazma, vagy lcd tévével oldották volna meg a feladatot. Nem is beszélve az élettartamról: míg a projektorban alapvetően cserélhetők az izzók, addig a plazma, vagy lcd tévék élettartamát nem igen tudjuk meghosszabbítani még akkor sem, ha azokat alacsony fényerőn, kíméletesen használjuk.”

Gombnyomásra sötétedő üveg, interaktív kirakat

A speciális screen illetve az elé, vagy mögé helyezett projektor valóban jól néz ki, a képek valóban nagyon szépen jelennek meg a felületeken, ráadásul designban is meglehetősen flegmán mutatnak a plafonról lelógó üvegek, és az azokra kivetített képek nappali és esti fényben egyaránt. Ott jártunkkor mégis a „gombnyomásra” sötétülő üveg volt az első, amin meghökkentünk: ez egy olyan speciális folyékony polimer anyaggal felturbózott, opálos fólia, melybe ha áramot vezetünk, akkor átlátszóvá válik és eredeti opálos állapotában tökéletes minőségben megjelenik rajta  kép. Ezt megpróbáltuk az alábbi képsorozatban megörökíteni:

Míg a screenek ára projektor nélkül 200 ezer Ft körül mozognak (67 coll körül -170 cm), addig az intelligens társaik olyan 500ezer Ft-ot kóstálnak (a távirányítóval ellátott exkluzív modell, mert alapesetben csak a fólia 170ezer körül van/m2.) , melyek ugyan nem mondhatók olcsónak, de látványosnak annál inkább. Viszont, ha utána számolunk, hogy ekkora méretű plazma tévé nincs és egy ennél kisebb méretű is inkább egymillió forint fölött mozog, akkor egy Full Hd projektoros installáció is még ennek az ára alatt van. Nem beszélve az esztétikai élményről.  Ahogyan az interaktív kirakat is: az interaktív vetíthető fóliát belülre, egy kirakatba felragasztva, azt USB-n egy elrejtett számítógéphez csatlakoztatva, projektorral megvilágítva ujjal kezelhető érintőképernyős üveggé tudjuk varázsolni boltunk kirakatát, mindezt úgy, hogy kívülről csak az üveg felülettel vagyunk kapcsolatban. . Legyen akár egy Youtube, vagy egy webshop: a kirakatunk szórakoztató, vagy vásárlást segítő funkciót is elláthat. Előbbit egy belülre, az üvegre felragasztható hangfalak segítik, melyek az üvegfelületet használják membránként és adnak ezáltal igen jó hangzást az üveg másik oldalán is. Mindezt egyébként nem több mint 600ezer forintért.

Kiknek való mindez?

Az általunk kipróbáltak közül ez még nem minden. A hagyományos tévénket érintőkijelzőssé változtató infra keret, 3D-s projektor és fólia, szinte már-már azt éreztük a Screenlandnél, hogy csak a képzelet a határ. Otthoni 3D-s házimozira talán egy kicsit túlzásnak érezzük mindezt, de egy exkluzív bemutatóteremben, kiállításokon, illetve igényesebb lakásokban, loftokban a jövőben 100 százalék, hogy találkozunk a cég termékeivel. Köszönjük a kipróbálási lehetőséget.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés