Connect with us

technokrata

Kidobta a hagyományos billentyűzetet az Apple

Laptop

Kidobta a hagyományos billentyűzetet az Apple

Itt az új MacBook Pro és vele együtt a Touch Bar.

Ezen a héten volt 25 éve, hogy az Apple bemutatta első, Powerbook 500 névre keresztelt laptopját. Ennek örömére most egy újabb csúcskategóriás laptopot lepleztek le a 2016-os MacBook Pro személyében. apple-macbook-event-20161027-8036

A pletykák igaznak bizonyultak, a készülék ugyanis a tavaly bemutatkozott MacBook formatervét örökölte, a MacBook Pro-tól megszokott vastagabb készülékházban. Bár vastagabb, mint a MacBook, a 13 és 15 colos verzióban is megvásárolható Pro  kisebbik verziója alig 14,9 mm vékony, és 1,36 kg súlyú. A nagyobb testvér is fogyott az évek során, a 15,5 mm vékony, 1,81 kg készülék 20%-kal laposabb elődjénél.

apple-macbook-event-20161027-8025

Van viszont, ami nőtt, hiszen a touchpad kétszer nagyobb, mint a 2012-es sorozatú gépé. A billentyűzet is fejlődött, mostantól a MacBook technológiáján gépelhetünk. Ami viszont ennél sokkal fontosabb, az a billentyűzet felett lévő OLED kijelző, ahol az alkalmazásoknak megfelelő információk jelennek meg. Az érintésérzékeny, Retina megjelenítő multi touch technológiát is tartalmaz, a fejlesztők pedig Touch Bar névre keresztelték el.

apple-macbook-event-20161027-8105

A bemutatón kiemelték, hogy bár a funkcióbillentyűk eltűnnek, virtuálisan továbbra is elérhetőek, pusztán egy suhintásra van szükség. Ami ennél sokkal izgalmasabb, az az, hogy az egyes alkalmazások egyedileg használhatják a felületet, így mást láthatunk Photoshopban, mást iMovie-ban és mást a Safariban való böngészés során.

Bár elsőre nem látszik, a Touch Bar jobb oldalán, a bekapcsoló gombbal egybeépítve egy Touch ID szenzor is helyet kapott, ezt leginkább a belépés és az online vásárlások során használhatjuk.

apple-macbook-event-20161027-8521

Továbbfejlődött a kijelző is, a Retina kijelző 67%-kal nagyobb kontraszttal és fényerővel rendelkezik, illetve 25%-kal több színt tud megjeleníteni.

Sokat gyorsult a 15 colos kiadás, hiszen mostantól erősebb, Intel Skylake alapú négymagos Core i7-es processzor is elérhető a laptopba, emellett 50%-kal gyorsabb SSD és minden eddiginél több RAM is választható. Érdekesség, hogy mostantól nem egy, hanem két ventillátor foglal helyet a készülékházban, méghozzá azért, hogy együtt hatékonyabban hűthessék a hardvert. Az Apple szerint ugyanakkor ettől nem lett hangosabb a gép. Azért a hangerőre is odafigyeltek, az eddigi kettő helyett ugyanis mostantól 4 hangszórót építettek be a készülékházba. A 13 colos is hasonló változáson esett át, igaz, itt továbbra is kétmagos processzorokat kínál az Apple.

apple-macbook-event-20161027-8503

Eltűnt a hagyományos USB foglalat, a helyét az USB-C alapú Thunderbolt vette át. Az Apple szerint a váltás jó a felhasználóknak (ezen mondjuk nem lepődünk meg), hiszen mostantól mind a négy csatlakozót használhatjuk gyakorlatilag bármire, ugyanis egy adapterrel akár VGA, akár HDMI, akár DisplayPort csatlakozóként is szolgálhat a port. Érdekesség, hogy a 3,5 mm-es jack csatlakozó is rajta van a burkolaton, erre az iPhone 7 ismeretében kevesen számítottak.

apple-macbook-event-20161027-8513

A 13 és 15 colos verzió egyaránt 10 órán át működik egy töltéssel, azaz az üzemidő nem csökkent.

Érdekesség, hogy bemutattak egy hagyományos billentyűzettel szerelt MacBook Pro-t is, ezzel egyértelműen a MacBook Air vásárlóit célozzák meg.

apple-macbook-event-20161027-9051

A legolcsóbb, 13 colos verzió 1499, a Touch Bar-ral szerelt 1799, míg a 15 colos verzió 2399 dollárba kerül, legalábbis alap konfigurációban, így az ár könnyen a duplája is lehet a konfigurált készüléknek.

Képek forrása: The VergeSzólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin