Connect with us

technokrata

Mit kell tudnia egy táblagépnek, hogy Windows 8 lehessen rajta?

Laptop

Mit kell tudnia egy táblagépnek, hogy Windows 8 lehessen rajta?

Rafael Rivera, aki a Within Windows blog egyik szerkesztője, átnyálazta a Windows 8 rendszerkövetelményeit és talált jó néhány említésre méltó dolgot: öt ujjas Multi-touch képernyő, 720p-s kamera, 1366×768 pixeles kijelző. Ezek lesznek az alapok.

Első körben, minden egyes laptopnak vagy tabletnek rendelkeznie kell öt darab gombbal. Egy ki/be kapcsolóval, két hangerőszabályzóval, egy rotáció zárral és persze az elmaradhatatlan Windows gombbal. Minden tabletnek öt pontot egyszerre befogadó érintő kijelző kell, valamint fény és mozgás érzékelő, no meg persze egy digitális iránytű a tájolást igénylő alkalmazásoknak.
Ahhoz, hogy a Windows 8 megfelelően tudjunk működni, a tableteknek rendelkezniük kell legalább 10 GB szabad lemez területtel, 720p-s kamerával, Direct 3D támogatással és 1366×768-as kijelző felbontással. A Microsoft már korábban említette, hogy elég lesz az 1024×768-as felbontás, de akkor nem fog működni a side-by-side funkció.

Rivera nem közölt a processzorral kapcsolatos adatokat, viszont a Windows 8-nak a premierjekor az alapkövetelmény  a Windows 7-es operációs rendszerének követelményével lesz azonos, tehát minimum  1 GHz-es processzor, 1 GB RAM a 32bites-  és 2 GB RAM a 64 bites változathoz.

Néhány készülékkel szemben extra követelmény például az RFID és NFC chippet jelölő terület, ami mutatja hogy hol található a chip fizikailag, ezzel könnyítve a készülékek azonosítását. A Domainbe tartozó tableteknek a bekapcsoló gombot és a Windows gombot nyomva tartva lehet majd bejelentkezni, ezzel imitálva a ctrl+alt+del-t. Végül, az x86-os alapokon nyugvó készüléknek 2 másodpercnyi idejük van, hogy készenlétből bekapcsoljon. Néhány követelmény persze nem vonatkozik az ARM processzorokra.

Nincsenek nagy meglepetések a rendszerkövetelményt illetően, mi több, némely szabály teljesen jogos, mivel a Microsoftnak érdeke hogy egy alap színvonalat nyújtson a felhasználói számára, és ne legyen akkora kavalkád, mint az androidos tabletek terén. Az egyetlen szigorú követelmény, hogy az ARM processzorokkal rendelkező készülékekre nem kerülhet fel más operációs rendszer, tehát Linux vagy Android. Egyébként ezzel jól fel is dúlták a darázsfészket egy két szervezetnél, akik az ingyenes, és szabad szoftvereket pártolják.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin