Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bemutatkozott a Windows 8!

Laptop

Bemutatkozott a Windows 8!

A Microsoft tegnap este bemutatta legújabb operációs rendszerét, mely szinte minden platformon (PC, tablet, laptop) működni fog, így egységesítve azokat.

A redmondi cég saját konferenciáján mutatta be Steven Sinofsky az új operációs rendszert és mutatta be részletesen annak újdonságait. Első nagy újítás, hogy Win8-at érintkőképernyősre szabták, azaz minden funkciója képes így működni, persze az egér+billentyűzet kombó is meg fog maradni. Az új oprendszer felülről kompatibilis lesz mindennel, ami a jelenlegi Win7-en is fut, azaz nem kell aggódni amiatt, hogy a szoftverünk nem fog azonnal működni Win8-on.

Rendkívül kicsi az igénye
Annak, akinek régi a gépe vagy csak egyszerűen gyenge a konfigurációja, nem kell lemondania a Win8-ról. A konferencián egy olyan Lenovo S10-es gépen futott simán a rendszer, amiben első generációs Intel Atom-processzor és 1 GB memória található, így bátran kijelenthetjük, hogy a gép- és memóriaigénye sokkal kevesebb, mint a jelenlegi operációs rendszereké. Mivel a Win8-ra a készítők reményei szerint rá fognak harapni a tabletgyártó cégek, ezért rengeteg szenzor használatának lehetőségét is beleírták a programkódba, így képes lesz kezelni például a gyorsulásmérőt, a giroszkópot vagy az NFC leolvasót is. Ezen kívül támogatja a multi-monitorokat, azaz egyként fogja kezelni a két vagy több képernyőnket, kijelzőnket és a tálca sem fog véget érni az elsődleges monitor sarkánál. Az viszont még nem tisztázott, hányféle verzióval is kell számolnunk (Home, Professional, Ultimate, stb.)

Bye-bye Start-menü
El fog tűnni a Windows 95 óta megszokott Start menü is, helyette jön a Metro nevű felület, mely a Widows-os okostelefonok csempe-szerű kezelőfelületére emlékeztet a legjobban. Funkcionalitásban is hasonló lesz: innen olvashatjuk a legfrissebb Facebook postokat, a levelezéseinket, fényképeinket, zenéinket, közvetlenül elérhetjük a Windows LIve ID szolgáltatásait  . Természetesen az Internet Explorer is teljesen át lett szabva, egyik legfontosabb feature-e a multi-touch támogatása.

Akár a piacon
A Windows Store az okostelefonokról itt is megveti a lábát, ugyanúgy tölthetünk le applikációkat gépünkre, mint ahogy eddig megszokhattuk a tableteken és a telefonokon. Ha kész a Win8 telepítése, a Store-on keresztül mindent be fogunk tudni szerezni, ami a gép megfelelő működéséhez kell (ezt eddig az Update oldotta meg kisebb-nagyobb sikerrel), és még annál is többet: játékokat, widgeteket, alkalmazásokat, stb. Ráadásul a vállalat ígéretet tett arra, hogy az innen letöltött össze alkalmazás és program garantáltan vírusmentes lesz.

A task manager is átalakul
Azok a programok, melyek bár futnak a háttérben, de jó ideje nem nyúltunk hozzájuk, alvó módba kerülnek, így nem fogyasszák feleslegesen a gép erőforrásait egészen addig, amíg nem kezdjük újra használni azokat.

Megújult a védelem is
Steven Sinofsky egy szándékosan megfertőződött flashdrive-ot dugott egy Win8-at futtató táblagépbe. Nem őrült meg, csak így szerette volna bemutatni azt, hogy az új operációs rendszer nem fogja megengedni annak megnyitását. És ez be is jött neki, a rendszer megtagadta a külső egység elindítását, ugyanis beépített vírusírtó is jár ahhoz. A bejelentkezés pedig lehet fotóalapú is.

Siker lehet
Bár a Win7 óriási siker mindenhol, mégis olyan érzése van az embernek, mintha a Microsoft mellett elment volna az idő. Ugyanis nincsen jó tablet szoftverük, nincsen jó telefonszoftverük. Igazán rossz irányba mentek a WP7—el és az embereknek már rég nem arra volt szükségük, amit a minimalista Microsoft dizájn adni tudott nekik a hordozható platformokon. A Win8 óriási siker lehet, a közönség és a piac kiváncsian várja, és ha minden a most bemutatottak alapján történik, akkor az Android és az iOS egy méltó ellenfelet fog kapni a piac minden szegmensében



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés