Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan lehet pénzt csinálni a nyílt forráskódból?

Laptop

Hogyan lehet pénzt csinálni a nyílt forráskódból?

A nyílt forráskód nem sufnituning, a közösségi szoftverfejlesztés pedig működő üzleti modell is lehet.

A sztereotip képet, mely szerint a kockásinges geek hazamegy és szabadidejében, hobbiból kólával és némi pizzával felszerelkezve otthon továbbfejleszti a nyílt forráskódú alkalmazásokat, a Liferay magyar irodájának vezetői sem akarták eloszlatni. De hogy ebből a passzióból hogyan lehet pénzt csinálni, és mi a közösségben rejlő erő lényege, arra az ő történetük és a Liferay léte jó példa. Gábriel Ákos és Berentey Zsolt, a magyar leányvállalat két ügyvezetője ugyanis a Liferay-t használó és továbbfejlesztő 35 ezres közösség tagjai voltak, ma pedig az anyacég magyar irodájának életét igazgatják, miközben a Water & Stone 2010-es évi Nyílt Forráskódú CMS piaci részesedésről szóló elemzése szerint jelen pillanatban a Liferay a legnépszerűbb Java alapú tartalomfejlesztő rendszer.

Olyan cégek használják külföldön, mint a Francia Védelmi Minisztérium, az ENSZ, a Benetton csoport, az Allianz, de még a NASA, vagy az Amerikai Egyesült Államok Légiereje sem félt attól, hogy a nyílt forráskód szellemiségével megfertőződjön a Liferay által. Magyarországon többek között a Mavir, a Fundamenta, vagy a Raiffeisen Bank szánta el magát arra, hogy kihasználja a Liferay közösségben rejlő erőt. Ha kérdésük van, azok a bizonyos kockásinges geekek egy éjszaka alatt megoldják a problémát.

Van kit beperelni
A nyílt forráskódú szoftvereket sokszor éri az a vád, hogy bonyolult, bizonytalan, nem profi, nem kalkulálható, nem garantált megoldásokat nyújtanak. Ehhez képest érdekes konstrukció az, amit a Liferay alapítói kitaláltak. A Liferay portál szoftver, mely alapeleme lehet cégek internetes megjelenésének, alapvetően nyílt forráskódú, ehhez pedig járul egy licenc alapú terméktámogatási szolgáltatás, a Liferay vállalati kiadása. Itt érhető tetten a pénz, és ez nyújtja a vállalatok számára a garanciát és a biztonságot. Ez a szolgáltatás foglalja magába ugyanis a termék vállalati környezetben is tesztelt, véglegesített verzióját, valamint annak hosszú távú támogatását is.

A Liferay Portal Enterprise (EE) kiadása azon cégeknek nyújt alternatívát, amelyek számára akadályokkal járna egy támogatás nélküli nyílt forráskódú rendszer átvétele. A Liferay fizetős termékéhez hosszú távú támogatás, kiegészítő szolgáltatások, és kapcsolódó ajánlatok is járnak. Ezen plusz szolgáltatásokat kivéve, a Liferay portal EE lényegében nem különbözik az ingyenesen elérhető rendszertől. Egy 35 ezer főt számláló internetes közösség nem jogi személy, nem perelhető, de a Liferay EE változata, és a mögötte álló cég jó példa arra, hogyan lesz egy nyílt forráskódon alapuló rendszer kézzelfogható, egyszerű, megbízható, kiszámítható és hosszú távon támogatott..

Ahol nem elvárás a profit
A Liferay az egyetlen valóban független vállalat a portálmegoldások piacán, mely nem rendelkezik mások által meghatározott célokkal. „Konkrétan: nem elvárás a profit. Ez a szabadság lehetővé teszi számunkra azt, hogy tisztán technológiai döntéseket hozzunk, amelyek a termék jobbítását, tehát az ügyfél érdekeit szolgálják.” – mondta Gábriel Ákos, a Liferay Hungary ügyvezetője – „A Liferay a felhasználónál már meglévő alkalmazásszerveren, adatbázison és operációs rendszeren fut, így kiküszöbölhető, hogy még többet kelljen költeni infrastruktúrára. A konkurenciákhoz képest, mint amilyenek a Microsoft, az IBM, az SAP vagy az Oracle termékei, a Liferay rendszer kialakítása csak a töredékébe kerül.”

A Liferay magyar irodája 2010-ben alakult és az első évet azzal töltötték, hogy megfelelő munkavállalói hátteret alakítsanak ki. Miután egyes elemzők szerint a Liferay portálpiacon való részesedése néhány éven belül a 25%-ot is eléri majd, egyre több alkalmazottra lesz szükség nemcsak az anyacégnél, de a magyar irodában is. Egy éve öt fővel indultak, jelenleg 15-en vannak, a tervek szerint pedig idén is megháromszorozódik a létszám. Gábriel Ákos és Berentey Zsolt, a Liferay magyar vezetői szerint azonban jó munkaerőt találni nagy kihívás: „Angolul jól beszélő, okos, és csapatban dolgozni tudó fejlesztőket keresünk. Szomorú tény, hogy a legutóbbi BME állásbörzéről több mint tíz jelöltet meghallgattunk, végül mindössze egy fő nyert felvételt hozzánk. Az oktatásra éppen ezért szeretnénk a jövőben még nagyobb figyelmet szentelni.”

Aki szeretne behatóbban megismerkedni a Liferay termékével és csapatával, 2011. május 26-án Budapesten egy nemzetközi regionális konferencia keretében szerezhet mélyebb ismereteket. Liferay alapítók, vezetők és ügyfelek tartanak előadást a Liferay 6 új funkcióiról, valamint a technológiával kapcsolatos legújabb fejlesztésekről és sikertörténetekről az open-source világában.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés