Connect with us

Hirdetés

technokrata

Két év múlva jön a sebesség forradalma

Laptop

Két év múlva jön a sebesség forradalma

Az SSD technológia valódi térnyerésére egy picit még várni kell.

A memóriapiac igazi nagyágyúi szerint körülbelül 2011-re jön el az az idő, amikor az SSD termékek igazán széles rétegek számára elérhetővé fognak válni. A gyártók úgy vélik, hogy addigra várhatóan végbe fog menni a vadonatúj 20 nanométeres gyártási technológiákra történő átállás, mely mindenképpen áttörést jelent majd SSD fronton.

A jelenleginél jelentősen kisebb, 20 nanométeres csíkszélességnek köszönhetően visszaszoríthatóak lesznek a gyártási költségek, így végre számottevő csökkenésnek indulhat az SSD-k ára. Ezenkívül az sem elhanyagolható szempont, hogy a fejlettebb gyártási technológia révén a high-end kategóriás SSD-k adattároló kapacitása is komolyan megugorhat.

#img1#

Az SSD-kben (Solid State Disk, szilárdtest meghajtó) a mágneses elven működő hagyományos merevlemezektől eltérően már nincsenek mozgó alkatrészek, hanem csak és kizárólag flashmemória chipek, ez pedig rengeteg előnnyel jár. Egyrészt növekszik a sebesség, másrészt nő a megbízhatóság, harmadrészt pedig csökken a fogyasztás és hőtermelés. Negatívum azonban, hogy az SSD-k ma még 20-30-szor magasabb GB/Ft-os áron kelletik magukat, mint a winchesterek, ráadásul kapacitásuk sem TB-os, hanem néhány száz GB-os méretben mérhető.

Lényeg a lényeg, az SSD-k ára a közeljövőben mindenképpen csökkenni fog, és az előrejelzések azt mutatják, hogy az SSD és a régi merevlemez technológia remekül meg fog élni egymás mellett. SSD-re kerül az operációs rendszer és a feltelepített programok, a nagyobb mennyiségű adatok helye pedig a második adattárolóként funkcionáló hagyományos winchesteren lesz.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés