Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fájlmegosztó szolgáltatás az Opera böngészőben

Laptop

Fájlmegosztó szolgáltatás az Opera böngészőben

Fellebbentette a fátylat a norvég Opera böngésző szoftvergyártó új szolgáltatásairól, mellyel bárkivel az interneten megoszthatunk képet, zenét, és egyéb fájlokat a gépünkről.

A P2P kapcsolat ezentúl az Opera böngészőjének része lesz, a megosztott fájlok minden más böngészővel hozzáférhetők, s nincs szükség szerver tárhelyre. Az Opera egyúttal megnyitotta a platformot a fejlesztők számára, hogy saját megosztó szolgáltatásaikat is létre tudják hozni.

Úgy véljük, hogy ez az Internet forradalma, ez az utóbbi 1-5 év legellentmondásosabb internetes szolgáltatása. Reméljük, hogy ezzel a szolgáltatással növelni tudjuk piaci részesedésünket – közölte Phillip Gronvold, a cég termékelemzője a Reuters-szel. Az Opera a világ harmadik legnagyobb böngészőszoftver gyártója, több mint 40 millió felhasználó használja megoldásaikat.

A Microsoft Internet Explorer a globális böngészőszoftver tortának 60%-át, a Mozilla Firefox 30%-át, az Opera pedig 4%-át tudhatja magáénak. A negyedik és ötödik helyen a Google Chrome és az Apple Safari található – derül ki a StatCounter webanalitikával foglalkozó cég adataiból. Az Opera böngészőjének asztali változata nem annyira elterjedt, ám mobil változata a legszélesebb körben használt.

A Microsoft egy böngésző nélküli változatát fogja árusítani a Windows operációs rendszernek, engedve az európai szabályozó hatóságok nyomásának. A döntést az Európai Bizottság vádjainak a következtében hozta meg a szoftveróriás, miszerint visszaélt piaci fölényével, azzal, hogy beépítette az Internet Explorert operációs rendszerébe, kikerülve ezzel a valódi versenyt a böngészők piacán. Egészen idáig a Microsoft azzal védekezett, hogy a böngésző szerves részét képezi a Windowsnak, és nem lenne szabad eltávolítani, de a rendszer új, 7-es változatát Explorer nélkül fogja piacra dobni Európában. Ez nagy lehetőséget biztosítana a rivális böngészőknek, hogy növeljék piaci részesedésüket.

A jelenlegi jogi eljárás miatt úgy döntött a cég, hogy a böngészőt külön elérhetővé teszik gyártóknak és a felhasználóknak, egy könnyen installálható formában, írta meg a cég egyik vezetője egy blogbejegyzésben. Az EB nem volt túlságosan elégedett ezzel a megoldással sem. “Úgy látszik a Microsoft úgy döntött, hogy böngésző nélkül fogja árulni a Windowst, több választási lehetőség helyett, inkább kevesebbet ad”. A Bizottság azt akarta elérni, hogy a szoftveróriás rivális böngészők telepítését is tegye lehetővé operációs rendszerében, amit a cég mindenképpen el akar kerülni.

A Microsoft hosszú évek óta csatározik a szabályozó hatóságokkal, csak Európában több 2 milliárd dollár bírságot szabtak ki a cégre a piaci szabályozás megsértése, és a Windows Media Player Windowsba integrálása miatt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés