Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Európai Szoftver Stratégiához vezető út

Laptop

Az Európai Szoftver Stratégiához vezető út

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetséghez (NTA) tartozó kilenc legdinamikusabban fejlődő nemzeti szoftver társaság közös állásfoglalást hozott létre, amelyben összefoglalta észrevételeit és megvalósítási tervet javasolt az Európai Szoftver Stratégiával kapcsolatban. Magyarországot ezen a fórumon az IVSZ képviselte.

Az állásfoglalás apropója Viviane Reding, az Információs Társadalom és Média Főigazgatóságának megbízottja 2007. november 17-i beszéde volt. Reding asszony beszédében hangsúlyozta, hogy az európai szoftveripar stratégiai jelentőséggel bír és egyre nagyobb elismertségre tesz szert, hiszen nagyban hozzájárul az innovációhoz, a versenyképességhez, a fenntartatható növekedéshez, a jóléthez és a munkahelyek megteremtéséhez. Majd hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy miként járulhatna hozzá az iparág a “Lisszaboni Stratégia” megerősítéséhez. Előadásában az európai piac erősségeiről és gyengeségeiről is beszélt. Hasznos kutatásaik és fejlett képzettségi szintjük ellenére az Európában alapított cégek csak ritkán válnak vezető világpiaci tényezővé. Hiába állít elő Európa házon belül használt és beágyazott szoftvert is nagy számban, még mindig jelentős importot bonyolít le a dobozos szoftverek területén. Viviane Reding szerint a “Szoftver mint szolgáltatás” akár egy új, európai sikertörténetet is eredményezhet, feltéve, ha az iparág megteszi a megfelelő lépéseket. Az iparágtól konkrét ötleteket kért annak érdekében, hogy az Európai Szoftver Stratégia létrejöhessen.

Az IVSZ közreműködésével készült állásfoglalás a következő kérdésekre ad választ:



  • Mennyire folytassunk szoftver-specifikus politikát?

  • Miért van rá szükségünk?

  • Mely területekre összpontosítsunk a leginkább?

  • Mi legyen az első konkrét intézkedésünk?

Az állásfoglalás három olyan intézkedést tartalmaz, amely – az európai intézmények segítségével – komoly változást hozhat az iparág életébe.

1. Szakképzettség növelése
2. A szoftvercégek újító- innovatív  ötleteinek megvalósítását elősegítő keretek megtekintése
3. A szotfvercégek innovációjának és fejlődésének az eddigieknél jelentősebb anyagi támogatása

Az IVSZ örömmel üdvözölte e célok uniós fókuszba helyezését, hiszen saját, már elkezdett tevékenységének visszaigazolását is látja ebben. A szakképzés fontosságát –  a szellemi tőke hasznosítását a jelenlegi gazdasági helyzetben még fokozottabban a versenyképességet erősítő egyik kitörési pontként azonosítjuk 

Az IVSZ aktív közreműködésével Magyarországon úttörőként, proaktív módon már létrejött a MEFIT Alapítvány, ami a szakképzéssel kapcsolatos problémafelvetésére ad hatásos és gyors választ a TITAN programon keresztül, célként tűzve ki évi 10 ezer infokommunikációs szakember továbbképzését. Ezzel párhuzamosan az IVSZ dolgozik a felsőfokú informatikai oktatás piacképességének javításán is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés