Connect with us

Hirdetés

technokrata

600 GB-os, villámgyors SSD az Inteltől

Laptop

600 GB-os, villámgyors SSD az Inteltől

Arányaiban olcsóbb és szokatlanul nagy kapacitású merevlemez-helyettesítőket jelentett be a chipgyártó gigász.

Sikeresen áttért a vállalat a 25 nanométeres gyártási eljárása, már ami a Flash meghajtók chipjeit illeti. Ennek örömére be is jelentette harmadik generációs, SSD 320 sorozatát, az egyes modellek kapacitása 40, 80, 120, 160, 300 és 600 GB lehet. De nem csak a méret nőtt, hanem a sebesség is; a vállalat állítása szerint teljesítményük 39.500 IOPS (input/output művelet másodpercenként) véletlenszerű olvasás és 23.000 IOPS véletlenszerű írás esetén. Adatátviteli tempójuk is fejlődött: az előző változatokra ráduplázva, immár 220 MB/s-os soros írási és 270 MB/s soros olvasási sebességre képesek. Ezzel az Intel beérte az e téren vezető Samsungot.

Intel SSD 320 sorozat doboz.jpg

Ritkábban esik szó tárolóeszköz kapcsán a biztonságról, de az új SSD-k ebben sem szenvednek hiányt. Fejlett adatvédelmi szolgáltatásokkal bírnak, fel vannak készítve az áramszünetek jelentette problémára, és adatredundanciát biztosító szolgáltatással is rendelkeznek. Ennek persze megvan az ára. Ezres tétel vásárlása esetén a 160 GB-os példányokért 190 dollárt kell leszurkolni, ami jócskán megugrik, ha a maximális kapacitású modellre tartunk igényt. A 600 GB-os SSD ára ugyanis 1070 dollár, szintén ezres tétel vásárlása esetén.

Intel SSD 320 sorozat.jpg

A hasonló méretű merevlemezekhez képest tehát nagyjából egy nagyságrendi különbség mérhető e téren, de az olló folyamatosan záródik. Így, ha a mostani 600 GB-os Intel SSD-re nem is lesz rohamszerű kereslet, negyedik-ötödik generációs változata már jóval elterjedtebbé válhat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés