Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meglepően jó számok a Telekomtól

Laptop

Meglepően jó számok a Telekomtól

Van aki szerint eleget szenvedett az árfolyam.

A menedzsment korábbi várakozásait és az elemzők előrejelzéseit is minden szinten felülmúló teljesítményt nyújtott a Magyar Telekom az utolsó negyedévben. A fogadtatás kedvező, van, aki szerint érdemes vásárolni a cég részvényeit.

A menedzsment korábbi előrejelzéseit és az elemzők várakozásait minden szinten felülmúlta a Magyar Telekom negyedik negyedéves teljesítménye. Tegnap közzétett gyorsjelentése szerint a társaság az utolsó negyedévben 7,5 milliárd forint nyereséget termelt az elemzők által előre jelzett veszteség helyett. A pozitív nettó eredmény a vállalati adó változása miatti egyszeri, technikai tételnek köszönhető, ami 14,6 milliárd forinttal javította a végeredményt. Azonban nem is ez, hanem az árbevétel és az EBITDA vártnál kisebb visszaesése örvendeztette meg a piacot. Éves szinten a társaság árbevétele 5,5 százalékkal, 609,6 milliárd forintra csökkent, a menedzsment előrejelzéseiben optimista verzióként is 6 százalékos mérséklődés szerepelt. Az EBITDA éves szinten 249 milliárdról 213 milliárd forintra csökkent, az egyszeri tételekkel korrigált adat – amelyet mostanában az elemzők és a társaság is inkább figyel – a vizsgálattal kapcsolatos költségek, a végkielégítéssel kapcsolatos kiadások, elhatárolások és céltartalék visszaforgatások, valamint a 27 milliárd forintos különadó nélkül 248,3 milliárd forint lett. Ez a menedzsment előrejelzésénél nagyjából 4, a piacénál 6,8 milliárd forinttal kedvezőbb adat. A nettó profit éves szinten 77,6 milliárd forintról 66,4 milliárd forintra zsugorodott.

A gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató kifejtette: az EBITDA csaknem szinten tartása annak köszönhető, hogy a társaság nagy hangsúlyt fektetett a költségek csökkentésére. Ennek azonban ára volt, a beruházási költségek 10 százalékkal, 10 milliárd forinttal csökkentek. Az eredmények a vezető szerint alátámasztják azon nézetüket is, hogy a magyar gazdaság elindult a fellendülés útján, és továbbra is látnak pozitív jeleket a lakossági fogyasztásban. Az ígéretes jelek elsősorban a magyar lakossági piacon érzékelhetőek: a mobil perchasználat egyértelműen növekedett 2010-ben, és a nem fizetés miatt történő ügyfélelvándorlás jelentősen csökkent az utóbbi időkben.

Az előfizetők száma a 2009-es csökkenés után 2010-ben ismét emelkedett. A TV- és mobilinternet-előfizetőszám növekedési üteme töretlen. További sikereket ért el a cég költségcsökkentési intézkedésekkel elsősorban a személyi jellegű és az egyéb működési költségekben – folytatta. A vártnál erősebb eredményekhez ugyanakkor hozzájárult az is, hogy a kormányzati megszorító intézkedéseknek a vártnál kevésbé fájdalmas volt a hatása. Mivel a szektort érintő kedvezőtlen kormányzati intézkedések fennmaradnak, ezért a társaság az idén 3-5 százalékos bevétel- és rendkívüli tételekkel korrigálva 4-6 százalékos EBITDA csökkenéssel számol a beruházási költések 5 százalékos visszafogása mellett. Az igazgatóság tegnap bejelentette továbbá, hogy a 2010-es év után a várakozásoknak megfelelően 50 forint osztalék kifizetését javasolják majd a közgyűlésen úgy, hogy azok a részvényesek lesznek jogosultak az osztalékra, akik május ötödikén birtokolják a részvényt. A társaság vezetése ezenfelül a jegyzett tőke 10 százalékának erejéig kér felhatalmazást saját részvények vásárlására. Ez technikai jellegű lépésnek számít, a már meglévő felhatalmazás meghosszabbításának tekinthető. Megjegyzendő, hogy eddig nem élt a felhatalmazással a társaság. A sajátrészvény-vásárlást egyébként úgy kellene lebonyolítani, hogy a cég a jelenlegi tulajdoni arányoknak megfelelően venne papírokat a fő tulajdonos Deutsche Telekomtól és a kisebbségi részvényesektől. Ellenkező esetben a DT-nek ajánlattételi kötelezettsége keletkezne.

Van olyan elemző, aki a gyorsjelentés hatására vételre javasolta a papírt. A Concorde Értékpapír Zrt. szakértői szerint a jelentés számos pozitív elemet tartalmazott, s a régióban az egyik legolcsóbbnak tekinthető a távközlési szektoron belül a Magyar Telekom. Szerintük a jelenlegi részvényárfolyam nulla esélyt ad annak, hogy 2012 után akár csak csökkenne is a különadó mértéke, miközben annak feleződésére, ideális esetben megszűnésére számítanak.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés