Connect with us

Hirdetés

technokrata

Monitor- és memóriaárak szabadesésben

Laptop

Monitor- és memóriaárak szabadesésben

Olcsóbb hardverre számíthatunk az ősszel.

„Double Down Rate”
Egy hónapja írtunk arról, hogy esnek a memóriachipek – és vele együtt a komplett modulok – árai. A trend nem állt meg, sőt, a Samsung szerint folytatódni fog. A világ egyik legnagyobb gyártójaként a dél-koreai konszern úgy látja, hogy a túlságosan magas készletek és az ezzel párosuló lanyha kereslet nyomást gyakorol az iparági szereplőkre, az árak csökkentése tekintetében.

Oh-Hjun Kwon, a Samsung Electronics chip üzletágának vezetője egy Tajpejben tartott konferencián adott hangot véleményének. Szerinte már most, szeptemberben is a DRAM chipek túlzott felhalmozódása tapasztalható. Ez folytatódni fog az év hátralevő részében, akkor mindenképp, ha az európai piac az utolsó negyedévben sem talál magára. Ha a februári Kínai Új Év sem hoz erősödő keresletet, akkor az áresés akár 2011 első negyedévére is áthúzódhat.

Ez felhasználói szemszögből (egy darabig) előnyös, hiszen olcsóbb RAM-okat kaphatunk a boltokban. Hosszú távon azonban káros hatással van a fejlődésre, mert a gyártók csökkenő (vagy negatívba forduló) profitszintje megnehezíti az újabb technológiákra való átállást. A 35 nanométeres csíkszélességgel készülő chipek termelésének felfuttatását ugyanakkor a Samsung nem napolta el, arra – a dél-koreaiak jelenlegi tervei szerint – még 2010-ben sor kerülhet.

Jóárasított monitorok
Hasonló jelenség van kibontakozóban a monitorok piacán is, és ahogy a RAM-ok tekintetében, úgy ezen esetben is a túl nagyra nőtt készletek okolhatók az áresésért. Az Isuppli szerint az LCD monitorok gyártása az év első felében 11 százalékkal haladta meg a végfelhasználói eladásokat, így a viszonteladók júliusban és augusztusban már jelentősen csökkentették rendeléseiket. Hasonlóan a fent vázolt esethez, ez is az árak eséséhez vezet.

A helyzet mégsem hasonlít a 2008-as szituációhoz. Tavalyelőtt ugyan pont ugyanígy, nyár közepére ért be a túltermelés hatása a piacra, ám akkor nem nőttek folyamatosan az értékesítések (míg az idén rendületlenül menetel előre a piac). 2008-ban ráadásul sokkal lassabban reagáltak a gyártók és a nagy értékesítési csatornák, ezúttal azonban jóval hamarabb léptek, ami azt jelenti, hogy kevésbé fog esni az ára a folyadékkristályos kijelzőknek, mint tavalyelőtt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés