Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a Celeronnak?

Laptop

Vége a Celeronnak?

Meg nem erősített hírek szerint az Intel legolcsóbb processzorait takaró márkanév nyugdíjba vonul.

Még 1998 áprilisában mutatkozott be az Intel kínálatában az első Celeron processzor, amely aztán majdnem minden mikroarchitekturális változást túlélt. A márkanév mindig az adott családba tartozó központi vezérlőegységek butított, alacsonyabb teljesítményt felmutató változatait jelölte – így történt ez a P6, a Netburst és a Core 2 esetében is (Nehalem architektúrára épülő Celeron CPU nem jelent meg). Miért volt (és van mindmáig) rá mégis kereslet? Nos, a válasz egyértelmű: jóval olcsóbban kínálta a „nagy” testvérekhez képest ezeket a lapkákat a gyártó, miközben teljesítményüket nem vette vissza ugyanilyen arányban. Sőt, a korai változatok (mint például az alant látható modell) egy kis tuninggal akár meg is tudták közelíteni a tízezrekkel drágább példányok tempóját.

Intel_Celeron_Mendocino_675.jpg

Intel Celeron 300A – a processzortuning-forradalom elindítója a 20-ik század végéről

Celeron napjainkban
A ma kapható példányok 45 nm-es Wolfdale 1M és 32 nm-es Conroe-L designra alapulnak – az előbbi négy, utóbbi két éves architektúrát jelöl. 2010 második negyedévében az összes, inteles asztali CPU között mindössze 6 százalékos részesedést értek el, miközben erre a negyedévre 5, a negyedikre pedig 4 százalékot jósolnak.

Mint írtuk, Core 2 architektúrára is alapultak Celeronok – jelenleg ezek kaphatók a boltokban. Ennél újabb lapkákat is kínál már azonban az Intel (Core iX családok). Az X-Bit labs által megtekintett desktop roadmap szerint az Intel nem tervezi, hogy az elavult Celeronok megkapják a Clarkdale/Nehalem vagy Sandy Bridge magokat. Lényegében ez azt jelentheti, hogy amikor a Core 2 mikroarchitektúra nyugalomba vonul, akkor ezzel együtt a Celeron vonalnak is vége lesz.

Hasonló jelenség figyelhető meg a mobil számítógépek piacán. Napjainkban az Atom mikroprocesszorok eladásai egyre erősödnek (köszönhetően a netbook piac mind nagyobb méretűvé válásának), mellyel párhuzamosan a mobil Celeronok egyre kevesebb számban kelnek el. Ráadásul, a kétmagos Atomok megjelenésével – az Intel állítása szerint – elegendő erő áll rendelkezésre majd akár az asztali számítógépek számára is, így a Celeron ebben a szegmensben is jövőképét veszti. Tovább erősíti ezt a vonalat, hogy az asztali gépekbe szánt kétmagos Atomok drágábbak, mint elődeik, nagyjából a Celeron processzorokkal vannak egy szinten. Erősíti a processzorcsalád kihalását a Digitimes értesülése is; a távol-keletiek szerint az Intel – az Atomoknak helyet csinálandó – kivezeti a Celeronokat a piacról.

Frissítve
Nemrég megérkezett a hivatalos válasz: „A pletyka nem igaz, az Intel nem tervezi kivezetni a Celeron márkát 2011-ben a piacról. Az Intel Celeron processzorok továbbra is olcsó megoldást kínálnak az alapvető számítástechnikai igényekre.” – nyilatkozta Barry Sum, az Intel egyik hong kongi szóvivője. Ennek megfelelően a Digitimes is módosította közlését.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés