Connect with us

Hirdetés

technokrata

Búcsúzunk a PCI-tól

Laptop

Búcsúzunk a PCI-tól

Az Intel nem támogatja többé a buszrendszert.

Az 1993-ban bemutatott PCI busz hamarosan nyugdíjba megy: kiderült, hogy az Intel hamarosan beszünteti mind a mainstream, mind a belépőkategóriás számítógépek esetében támogatását. Ennek eredményeként az alaplapgyártók nem alkalmazhatják többé a standardot, váltaniuk kell a 2004-ben debütált PCI Express-re (vagy más, nem inteles chipkészletet kell alkalmazniuk). Ha megvizsgáljuk teljesítménymutatókat, értelmet nyer a lépés: a PCI 33 MHz-en, 32 biten mindössze 133 MB/s-os sávszélességet képes biztosítani, eközben a jelenleg elterjedt PCIe 2.0-s szabvány 500 MB/s-ot kínál, egy x32-es csatlakozónál ez összesen 16 GB/s.

PCI slotok.jpg

Hivatalosan ugyan még nem jelentette be a chipgyártó erre vonatkozó terveit, de a vállalathoz közel álló források szerint a H67, P67, és H61 (azaz a Sandy-Bridge kódnéven futó, LGA1155 tokozású processzorokhoz készített) chipkészletekből hamarosan eltűnik a PCI támogatása. Ugyanakkor a vállalat, üzleti felhasználást célzó Q67, Q65 és B65 lapkakészletek továbbra is kezelik a buszrendszert.

Értelemszerűen a váltás azzal jár, hogy a PCI slotokban használt kártyákat (például régi Sound Blaster PCI hangkártyákat) nem lehet majd az új alaplapokba rakni, ezek cseréjére is szükség lesz. A hardveripar szerencsére már jó ideje ontja a PCI Express alapokon nyugvó vezérlőket, így az elmúlt néhány évben vásárolt hardvereszközöknél valószínűleg nem okoz problémát a PCI támogatásának megszűnése.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés