Connect with us

technokrata

Laptop

A BIOS halála

Színre lép az UEFI – grafikus felület, egérkezelés a számítógép (finom)hangolásához.

Több évtizede ismert és használt feladatot tölt be a BIOS, azaz a Basic Input/Output System. A számítógép fizikai valója (azaz a vas) és az operációs rendszer közötti kapcsolatot hivatott biztosítani, olyan paraméterek beállításával, mint a használt hardverelemek jellemzői (processzor órajelek, memória késleltetési idők, merevlemez bootolási sorrend stb.), rendszeróra, erőforrás-menedzsment.

A régi, jól bevált rendszer felett azonban eljárt az idő. Habár konfigurálás tekintetében nincsen szükség látványos grafikára, számos gyártó arra a megállapításra jutott, hogy eljött az ideje a BIOS revitalizálásának, mind a külsőt, mind a belsőt illetően. Többek között a Microsoft, az Apple, az Intel és az ARM együttműködésének köszönhetően született meg az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), azaz az egyesített bővített firmware felület.

A BIOS-t kiváltani hivatott fejlesztés olyan újdonságokat mutat fel az elődhöz képest, mint az assembly helyett C-ben írt programkód, minek köszönhetően ugyani kicsit több erőforrásra van szüksége működéséhez, cserébe viszont jóval rugalmasabbá válhat. Ennek révén például egeret is használhatunk az operációs rendszer indítása előtti beállításokhoz, amire a standard BIOS-ok nem voltak képesek.

MSI-uefi-screen.jpgElsők között az MSI rukkolhat elő UEFI-jal, legalábbis a brit Thinq cikke szerint. Az újság úgy tudja, hogy még az idei év végén, illetve a következő év elején debütálnak a Micro Star International első, Sandy Bridgre chipkészletre alapuló alaplapjai, amelyek a belépőszinttől a csúcskategóriáig minden igényt lefednek majd. „Nem úgy tekintünk UEFI-ra, mint egy drága, prémium funkcióra, hanem mint egy mindenki számára elérhetővé szolgáltatásra.” – nyilatkozta a vállalat egyik szóvivője.

Nem csak az MSI foglalkozik egyébként a BIOS lecserélésével, a Seagate is meglengette Damoklész kardját felette. A távol-keleti merevlemez-fejlesztő és -gyártó vállalat kiállt korábbi bejelentése mellett, miszerint a 2 terabyte-os vagy annál nagyobb kapacitású winchesterekhez „alapvetően szükséges” UEFI.

Évekkel ezelőtt már írtunk ilyesmiről, amint arról egy blogbejegyzésben megemlékeztünk.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin