Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kelendő a LED-technológia

Laptop

Kelendő a LED-technológia

Nehéz körülmények között zárt jó évet a nyomtatóvállalat.

Ma reggel tartott sajtótájékoztatóján lendületes tavalyi növekedésről számolt be az OKI, a magyar értékesítéseket illetően. Érdi-Krausz Gábor, a hazai leányvállalat ügyvezető igazgatójának bemutatója szerint a hazai 20-30 százalékkal zsugorodó piacon nem egy esetben (több) száz százalékkal tudták növelni eladásaik darabszámát. Igaz, ezzel párhuzamosan stagnáló árbevételről adott számot Érdi-Krausz; az igazgató azonban idénre már bizakodóan növekedést várt.

Lássuk a pontos adatokat! A lézer- és multifunkciós lézernyomtatók átfogó kategóriájában 2472 darabról 5210-re nőtt az eladás egy év alatt, fekete-fehér lézernyomtatókból 1900-ról 4399-re, áll az IDC piackutatásában. Ez a növekedés 2009 negyedik negyedévében még látványosabb, 2285 monokróm lézernyomtatót értékesítettek a 2008-as 569-hez képest. A színes A3-as nyomtatók területén az OKI 2009-ben 60,3 százalékos részesedésével megszerezte a vezető helyet, míg 2008-ban csak a negyedik helyen állt a minden más kategóriában vezető, a piac 60-70 százalékát birtokló HP-Samsung-Xerox trióhoz képest.

LED-technológiával az energiatakarékosságért
A cég a közeljövőben számos új, energiakímélő és ergonomikus fejlesztéssel jelentkezik. Ezek egyik az ECO módnak nevezett fejlesztés, amelynek lényege, hogy amikor a felhasználó egy vagy kétlapos nyomtatást indít, az intelligens nyomtató automatikusan dönt a nyomtatási sebesség 26-ról 16 lap/percre csökkentéséről. Ez azért jó, mert ilyenkor a beégető (fuser) egységet nem kell a maximális hőmérsékletre fűteni. Ez az első lap kinyomtatásának idejét is csökkenti, tehát időt és energiát egyaránt megtakarít. Az adott oldalak nyomtatásának energiaigénye mintegy 20 százalékkal kevesebb a korábbi metódushoz képest.

Elsősorban a felhasználói beavatkozások számát csökkentő kényelmi megoldás, de a dobmodulok élettartamának jobb kihasználását is segíti, hogy a cég nyomtatóiban egyetlen fényhenger (dob, drum) egység lesz majd a korábbi, színenkénti megoldás helyett. A színenkénti külön tonerek természetesen továbbra is megmaradtak.

További, elsősorban az ergonómiát szolgáló újítás a nyomtatók lapos, horizontális kialakítása. A felmérések szerint ugyanis az irodákban nem kedvelik a túlságosan robusztus berendezéseket, hiszen a mögötte vagy mellette ülők elszigetelődnek miattuk a többiektől. Erre reagálva az új C300-as és C500-as sorozatú nyomtatók magassága mintegy fele-kétharmada lesz a konkurens gyártók hasonló teljesítményű eszközeinek.

A felsorolt fejlesztések 2010 során fokozatosan jelennek meg az OKI hazai választékában.

LED-trend
Az 1962-ben kifejlesztett LED-technológia csak az elmúlt években kezdett népszerűvé válni a világítás és a lapos tévék piacán, elsősorban egyenletes fényük és alacsony fogyasztásuk miatt. Kevésbé köztudott, hogy a technológiának a nyomtatásban már 20 éves hagyománya van. A LED nyomtatók ugyanis – a lézernyomtatókhoz képest – kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak, ezért hosszabb élettartamúak, és azonos teljesítmény mellett átlag 35 százalékkal kisebbek. Esetükben kizártak a fénytörési, vagy időzítési problémák. A kisebb pontméretnek köszönhetően jobb a nyomtatási minőség, az egyenes papírvezetés révén pedig vastagabb, nehezebb hordozóanyagok használatát is lehetővé teszik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés