Connect with us

technokrata

Olcsó(bb) Nvidia Geforce videokártyák

Laptop

Olcsó(bb) Nvidia Geforce videokártyák

Információk a vállalat újgenerációs Fermi sorozatának harmadik, pénztárcakímélőbb tagjáról.

Lassan egy hónapja, hogy végre konkrétumokat írhattunk az Nvidia Fermi kódnévre keresztelt GPU-jára alapuló videokártyáiról (bővebben itt). A Geforce GTX 400-as sorozat a GF100-as chipre alapul, és ez nincs másként a nemrég ismertté vált Geforce GTX 460 esetében sem.

Lássuk a részleteket! 1 GB-nyi GDDR5 RAM-ot kap a grafikus vezérlő, a GPU-hoz a videomemória 256 bites interfészen csatlakozik. Valószínűleg 416 stream processzorral fog rendelkezni, ami 32-vel kevesebb, mint a GTX 470-es hasonló paramétere. De még semmi sincsen kőbe vésve – az ár és a fogyasztás további csökkentésének szem előtt tartásával az sem kizárt, hogy végül „csupán” 384 feldolgozóegység kerül bele. Apropó, ár: pontosan nem ismert, hogy mennyibe fog kerülni a középkategória tetejére szánt videokártya. Ki lehet viszont sakkozni: ha a nagyobb testvér, a GTX 470 350 dollárért lesz megvásárolható, akkor a GTX 460-ra szinte biztosan 300 dollárnál alacsonyabb árcímke kerül.

Meglepő módon a vállalat június elején, vagyis a nyári, általában uborkaszezonnak számító időszak kezdetekor tervezi piacra dobni a modellt, állítja az Expertview. Ezzel valószínűleg eleve gyöngébb startra kárhoztatja a Geforce változatot, de az Nvidia keze meg van kötve. Rengeteget csúszott már az új generáció bemutatkozása, több késést egyszerűen nem engedhet meg magának a vállalat. Az AMD/Ati Radeon HD 5800-as és 5900-as sorozatai ugyanis nagyon jól sikerültek, relatíve alacsony fogyasztás mellett derekasan helyt állnak a teljesítménytesztekben. Az Nvidia pedig csak elérni tudta ezt a szintet, úgy, hogy közben riválisának már fél éve volt bizonyítani a vásárlók felé.

Az Nvidia nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az Expertview értesülését.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu