Connect with us

Hirdetés

technokrata

Acer netbook Ion-gyorsítással

Laptop

Acer netbook Ion-gyorsítással

Hibrid grafikus megoldásra támaszkodik az Aspire One 532G.

Közismert „hiányossága” a netbookoknak a diszkrét (azaz különálló) grafikus vezérlő. Az internetezésre tervezett kis számítógépek energiahatékonysága igencsak leromlana egy erősebb grafikus mag jelenlététől, ráadásul még értelme sem nagyon volt a kategória megszületésekor. Hiszen ki akarna 7-8-10 colos LCD-n játszani, vagy komolyabb 3D-s alkalmazásokat futtatni?

Az idő azonban halad, és vele együtt a fejlődés sem állhat meg. A Youtube-on terjedni kezdtek a HD-s videoklipek, ez pedig kérlelhetetlenül nagyobb feldolgozási teljesítményigényt támaszt a videomegosztót felkereső felhasználók számítógépeitől. Olyan igényt, amit az Atomok (és integrált Intel vezérlőjük) már nem tudnak kiszolgálni. Itt lép színre az Nvidia Ion platformja, melyet kifejezetten erre a környezetre fejlesztett a zöld vállalat.

Az Ion második generációja mutatkozott be a barcelonai mobilkonferencián, az Acer közreműködésével. Aspire One 532G típusú netbookja ugyanis immár az Nvidia Ion 2-re támaszkodik: a 10,1 colos kijelzővel szerelt masina nem csak HD-s (legalábbis 720p-s videókat méretváltoztatás nélkül megjeleníteni képes) kijelzőt kapott, hanem HDMI portot is. Így akár mobil lejátszónak is használhatjuk az Acer netbookját.

Lássuk a száraz adatokat! 1,66 GHz-es órajelű Intel Atom N450 processzor, GMA 3150 GPU 2 GB RAM és 320 GB merevlemez. Rendben, mondhatná az olvasó, de hol van itt az Nvidia grafikus megoldása? Nos, hibrid rendszerként jelenik meg: az Nvidia egy egyelőre meg nem nevezett videovezérlője (pletykák szerint a Geforce G310) akkor lép működésbe, amikor a chipkészletbe integrált GPU-ból „kifogy a szufla”. A zöld gyártó Optimus rendszerét használja a két grafikus megoldás közötti automatikus váltásra.

Akkumulátorideje „akár 10 órás is lehet”, állítja az Acer, ám árról egyelőre nincs hír. A mostani bemutató amúgy is csak amolyan „sneak preview” volt: hivatalos bejelentésre várhatóan a márciusi Cebiten kerül majd sor.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés