Connect with us

Hirdetés

technokrata

Evolúció: Toshiba netbook a boncasztalon

Laptop

Evolúció: Toshiba netbook a boncasztalon

Kipróbáltuk, mire képes a távol-keleti gyártó generációváltáson átesett mini laptopja.

Bő egy éve írtunk a Toshiba első netbookjáról, az NB100-asról, mely a „netbook-őrület” hajnalán indult harcba vetélytársaival a fogyasztók kegyeiért. Habár első próbálkozásnak megfelelő volt a távol-keleti gyártó kis gépe, közel sem lett tökéletes. Nagyjából fél évvel később jelentette be a Toshiba megújult modelljét, az NB200-ast, melyet nemrég alkalmunk nyílt kipróbálni. Cikkünkből kiderül, tudta-e orvosolni az első széria hiányosságait a gyártó.

A kis masina alapos designváltáson esett keresztül, ami határozottan jót tett neki. A fehérbe hajló szürke fedlap bordázott felülettel rendelkezik, mely nem csupán esztétikailag jelent előrelépést, hanem funkcionalitás tekintetében is (a gyártó egyébként többféle színvilágot kínál). Kialakításának köszönhetően ugyanis jobban „tapad”, azaz kisebb az esélye annak, hogy kicsúszik kezeink közül, ha éppen markunkban tartva magunkkal visszük.

Fedlapját felemelve azonnal feltűnik, hogy a kijelzőpanel már nem állítható teljesen „vízszintesbe”, mint a korábbi modellnél, csupán 135 fokos szögben nyitható fel. Viszont megnőtt az LCD mérete: a korábbi 8,9 hüvelykes képátló 10,1 hüvelykre nőtt. Natív felbontása ugyanakkor nem változott (WSVGA, azaz 1024×600 pixel), így összességében jobban láthatóbbá váltak a betűk, ikonok a desktopon. Kávába integráltan természetesen megtalálható a webkamera és a mikrofon, ez ma már alapkövetelménynek számít.

A billentyűzet panel tetején, a designelemként is szolgáló ezüstszínű henger közepére került a fehér LED-es bekapcsológomb. Alatta a korai netbookokhoz képest óriási billentyűk helyezkednek el: az LCD méretének növelését arra használta fel a Toshiba, hogy kényelmesen lenyomható nagyságú gombokkal lássa el az NB200-ast. A designból kilógnak a kurzor gombok; ízlés kérdése, kinek tetszik, de így könnyebb megtalálni még „vakon” is. Numerikus billentyűzetet csak az alapgombokra építve találunk, mely lehetőséget a laptopoknál megszokott módon a funkcióbillentyűvel lehet előcsalogatni.

Sokan rótták fel a Toshibának az NB100-as picinyke touchpadjét – nos, a vállalat meghallgatta ezeket a visszajelzéseket, és változtatott rajta. Nagyméretű érintésérzékeny felülete tág teret enged ujjainknak, az pedig külön pluszpont a designernek, hogy felületét a fedlap mintázatához igazította. Sajnos az egér jobb és bal gombjának funkcionalitását átvevő gombok nem sikerültek olyan jóra, mint a billentyűk: hangosan kattognak, és viszonylag nagy holtjátékkal rendelkeznek.

Ezúttal semmilyen csatlakozót nem kapott a készülék hátlapja: a kikapcsolt állapotban is töltést biztosító Sleep ´n Charge USB portok bal és a jobb oldalra kerültek, ahogyan a táp- és a lopásgátló csatlakozó is. Bal oldalán található D-Sub kimenete révén külső kijelzőhöz is csatlakoztatható, emellett mikrofont és fejhallgatót is használhatunk vele. Utóbbira szükség is lesz, hiszen egyetlen hangszóróján a prüntyögésnél alig jobb hangminőséget hallhatunk – ezen a téren még van hova fejlődni. Szintén bal oldalt található a LAN port, illetve a hőkivezető nyílás. Szemből pedig a memóriakártya-olvasó és az információs LED-ek (töltés, merevlemez-műveletek, Wi-Fi stb.) láthatók.

Nézzünk bele a közel 1,2 kilogrammos készülékbe!



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés