Connect with us

Hirdetés

technokrata

Számítógép 30 ezer forint alatt

Laptop

Számítógép 30 ezer forint alatt

Átszámítva még ennyit sem kóstál a Hivision új netbookja.

Úgy tűnik, nemsokára tényleg lesz 100 dolláros laptop a piacon, ha a nagyjából folyamatosan csökkenő hardveralkatrész-árak lehetővé teszik. Nemrég ugyanis egy olyan hordozható számítógép született meg, amely 149 dollárért (átszámítva körülbelül 27 ezer forintért) kelleti magát (egyelőre csak az USA-ban), és nagyjából az első generációs netbookok tudását hozza. Napjainkban azonban egy netbook ára valahol 3-500 dollár között mozog, ami ugyan még mindig alacsonyabb, mint egy rendesen felszerelt laptopé, de meg sem közelíti az eredeti OLPC-s célkitűzéseket.

Több trükköt is bevetett a Hivision, hogy elérje ezt az árat. Egyrészt nem Intel processzor dolgozik a kis gép belsejében, hanem az ARM 500 MHz-es Cortex A9 CPU-ja, amely – a vállalat szerint – kellő számítási teljesítményt biztosít internetezéshez. Emellé 128 MB-nyi RAM társul, illetve 2 GB flashmemória, mely háttértárként funkcionál. 7 colos LCD-je 800×480 pixeles natív felbontást kapott. Természetesen ellátták vezetékmentes hálózati csatlakozással is a LAN-modul mellett: 802.11b/g Wi-Fi hálózatokhoz tud kapcsolódni.

Akkumulátora nem túl nagy, de a viszonylag keveset fogyasztó alkatrészek mellett több órás használatot biztosít. Beépített mikrofon és hangszórók, három darab USB port, illetve mikrofon be- és fülhallgató kimenet kapott még helyet rajta. Az ár alacsonyan tartását szolgálja, hogy redmondi szoftvernek nyoma sincsen a 90 dekagrammos gépen: a Google fejlesztette Android operációs rendszert futtatja.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés