Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újgenerációs, olcsóbb Intel processzorok

Laptop

Újgenerációs, olcsóbb Intel processzorok

Asztali és mobil gépekben egyaránt megjelennek az új széria elérhető árú változatai.

Még tavaly november végén tartotta hazánkban (is) sajtótájékoztatóját az Intel, ahol többek között a Nehalem mikroarchitektúra szélesebb felhasználói bázisra való kiterjesztéséről számoltak be a cég emberei. Ennek részleteit azonban – a vállalatnál megszokott módon, az újságírókkal aláíratott titoktartási szerződés miatt – egészen mostanáig nem tárhattuk olvasóink elé; ma azonban lehull a lepel.

Az eddig piacon levő Core i7-es CPU-k mellé csatlakozik jónéhány. Mobil szegmensben öt (i7-620M, i7-640LM, i7-620LM, i7-640UM, i7-620UM), a csúcskategóriát képviselő példány jelenik majd meg; normál, alacsony és ultraalacsony feszültségen üzemelő modellekhez juthatnak hozzá hamarosan a teljesítményre és (viszonylag) alacsony fogyasztásra vágyók. Ezeknél olcsóbb – és így az átlagfelhasználó számára is elérhetőbb – alternatívát kínál az a nyolc új Core i5 processzor, melyből négy-négy jut az asztali és a mobil PC-kbe (mobil: i5-540M, i5-520M, i5-520UM, i5-430M; asztali: i5-670, i5-661, i5-660, i5-650). A legolcsóbb, belépőszintű kategóriát két mobil (i3-350M, i3-330M) és két desktop (i3-540, i3-530) CPU képviseli.

Az egyes modellek órajele, magszáma, fogyasztása és ára az alábbi táblázatokban tekinthető meg:

Katt a képekre a nagyobb változatért!

Nézzük meg kicsit részletesebben, milyen új lehetőségeket hordoznak magukban ezek a processzorok! Az Intel Turbo Boost Technology révén például lehetőség van a magok gyárilag megadott órajele fölé menni, vagyis a lapka képes önmagát túlhajtani – ha szükséges. Ez a funkció ugyanis csak akkor kapcsol be, ha az adott mag kihasználtsága elérte a száz százalékot, de további extra teljesítményre lenne szükség.

A kétmagos mobilprocesszorok esetén az Intellligent Power Sharing érdemel nagyobb figyelmet. Ez, a fent említetthez hasonlóan, lehetővé teszi az órajel megnövelését – a grafikus mag esetében is. Az új Intel HD Graphics gyorsabb grafikus számítást, és így – többek között – akadásmentes Blu-ray lejátszást ígér. Az IPS segítségével lehetőség nyílik arra, hogy ha a processzor terhelése alacsony, de a GPU-é magas, akkor ez utóbbi működési frekvenciájának megnövelésével extra teljesítményt lehessen kicsikarni a rendszerből. A megújult grafikus vezérlő egyébként olyan nyalánkságokkal örvendezteti meg a felhasználót, mint a párhuzamos HDMI időben egyszerre történő támogatása, közel 2 GB-nyi videomemória kezelése, megnövelt órajel stb.

A lapkák újfent rendelkeznek Hyper-Threading képességgel, azaz többszálas (magonként kettő) utasításvégrehajtásra képesek. Ez az egyre inkább párhuzamossá váló adatfeldolgozást segíti elő.

Többek között a fenti változtatásoknak köszönhetően tovább nőtt a központi vezérlőegységek teljesítménye. Az Intel adatai szerint – melynek során a PCMark Vantage végső pontjait vizsgálták – egy Core i5-ös (egészen pontosan a 430M példány) egy Core Duo (T2250) CPU-hoz képest 2-3-szor nagyobb teljesítményre képes, feladattól függően. Hasonló konklúzióra jutottak az Intel mérnökei az asztali fronton is: itt egy Core i5-650 mérkőzött meg egy Core 2 Duo E6400-as példánnyal.

De nem csak processzorokkal indítja az új évet az Intel. Asztali és mobil chipkészletekkel is gazdagodik a kínálat (QS57, QM57, HM57, HM55; Q57, H57, H55), valamint az eddig két változatban elérhető wireless vezérlő is megújul. A Calpella belépőszintű változata Intel Centrino 1000 néven kerül forgalomba, és 150 Mbps-os maximum adatátviteli sebességet kínál. A mainstream piac számára készített Intel Centrino Advanced-N 6200 ennek a dupláját, míg az Intel Centrino Ultimate-N 6300 450 Mbps-os tempót nyújt. Emellett mindegyik megnövelt lefedettséggel bír: a gyártó állítása szerint kétszer nagyobb területre érnek el a vezetékmentes hálózati jelek, mint a 2008-ban megjelent Montevina esetében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés