Connect with us

Hirdetés

technokrata

100 dolláros laptop

Laptop

100 dolláros laptop

Valóság lett a 100 dollárba kerülő noteszgép.

A One Laptop Per Child néhány éve ambiciózus tervbe vágta fejszéjét: a fejlődő világ gyerekeinek akart nagyon olcsó, de még használható hordozható számítógépet készíteni. És habár a „100 dolláros laptop” néven elhíresült eszköz sosem valósult meg (csak egy ennél durván kétszer többe kerülő masinát tudtak prezentálni az OLPC emberei), forradalmat indítottak el a notebookok piacán. Ezt a 7-10 colos LCD-vel bíró, ultrahordozható komputerek robbantották ki: az Asus Eee PC-je volt a netbookok sorában az első, majd sorban, a többi vállalat is beszállt a bizniszbe.

Közben az eredeti elképzelés háttérbe szorult – habár több, harmadik világbeli ország is vásárolt állampolgárai gyermekei számára ilyen készülékeket, a 100 dolláros árszintet mindmáig nem sikerült elérni. Nemrég azonban a CherryPal bejelentette, hogy használható laptopot alkotott, melyért mindössze 99 dollárt kell fizetni. Az Africa névre keresztelt hordozható számítógép 7 colos kijelzővel, 400 MHz-es processzorral és 256 MB-nyi operatív tárral rendelkezik. Mozgóegységet nem tartalmaz: háttértárolója egy 2 GB-os flash meghajtó lett.

A Linux vagy Windows CE operációs rendszerekkel egyaránt elérhető Africa – a CherryPal közlése szerint – négy órán keresztül üzemképes egyetlen akkumulátortöltéssel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés