Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ leggyorsabb videokártyája

Laptop

A világ leggyorsabb videokártyája

Pár éve még a szuperszámítógépek között is találtunk ilyen teljesítményűt.

Az AMD igazán magára talált, már ami a grafikus megjelenítők piacát illeti. Amint arról szeptember végén beszámoltunk, durva teljesítményű videokártyákkal kezdte meg az őszt a vállalat. Az akkor bemutatott Radeon HD 5870-es 2,72 teraflopos teljesítményre képes, ez másodpercenként 2,72 trillió elvégzett lebegőpontos számítást jelent. Ezt überelte a minap bejelentett 5970-es modell, amely 5 teraflops-ot tud felmutatni, nyers erő tekintetében.

A két GPU-t tartalmazó termékben összesen 4,3 milliárd tranzisztor dolgozik. 3200 stream processzor illetve 160 textúrázó egység található benne, és természetesen támogatja a DirectX 11-et. Windows 7 alatt is megállja a helyét; annyira, hogy akár 7680×1600 pixeles felbontás zökkenőmentes kiszolgálására is képes. A három monitor egyidejűleg, különböző adattal való ellátása pedig nem kis erőforrásigényt támaszt a grafikus vezérlővel szemben – gondoljunk csak arra, hogy például a Crysis egyetlen LCD-n is képes megizzasztani még a modernnek mondható vasakat is.

A Hemlock kódnevű grafikus kártyáról érdemes tudni, hogy már gyártásban van, vagyis nem csak paper launch volt a bejelentés a vállalattól – szemben az Nvidia Fermi videokártyájával. Az AMD állítása szerint kedvelni fogják a tuningbarát felhasználók is: számottevő tartalék lapul még a chipek mélyén. Ezt támogatandó, egyedi designt kapott a kártya, ami fokozza a hőelvezetést. Mert abban biztosak lehetünk, hogy a két slotnyi helyet igénylő szörny durván melegszik, amint 3D-s feladatvégzésre fogjuk be.

Nem adják olcsón a grafikus vezérlőt – más az árából már netbookot vagy egy komplett, olcsóbb PC-t is vehet. Jelenleg körülbelül 600 dollárba kerül az Ati Radeon HD 5970.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés