Connect with us

Hirdetés

technokrata

Amiért irigyen néztek: bordó Toshiba laptopot teszteltünk

Laptop

Amiért irigyen néztek: bordó Toshiba laptopot teszteltünk

Ki mondta, hogy egy notebooknak unalmasnak kell lennie? A Toshiba designerei szemnek és kéznek is kellemes hordozható számítógépet alkottak.

Nemrég nálunk járt a Toshiba Satellite U500 notebookja. Mielőtt kézhez kaptuk volna, a Toshiba magyarországi kommunikációját ellátó ügynökség külön felhívta figyelmünket, hogy egy prototípus példányt fog eljuttatni hozzánk. Felkészültünk tehát arra, hogy a készüléknek még lehetnek gyermekbetegségei, de végül nem csalódtunk.

Az U500-as a Toshiba nyáron bejelentett új modelljeinek egyike, egyfajta különc a többi között. Mérete alapján sem a kompakt, sem a nagyméretű laptopok közé nem illik; 13,3 colos kijelzője egyfajta unikummá teszi. A nálunk járt példány ráadásul jócskán el is rugaszkodott a megszokott színvilágtól: az unalmas fekete/fehér/szürke helyett a bordó dominált rajta. Érdekessége, hogy a ház bordázott felülettel rendelkezik, ami szokatlan (de kellemes) tapintásérzetet ad a sima felületekhez szokott ujjbegyeknek.

A bordó fedőlapon krómosan csillogó Toshiba felirat már messziről látható, az biztos, hogy leendő tulajdonosai ki fognak lógni a többi notebookhasználó soraiból. A kis gépet felnyitva némileg konszolidálók a helyzet, bár a lekerekített formavilág itt is megmarad. Az 1280×800 pixeles felbontású folyadékkristályos kijelző lakkozott hatást keltő kávája fekete, és tartalmaz webkamerát is. A vékony és ívelt designnak köszönhetően nem látszik meg rajta az ujjlenyomat, annak ellenére, hogy az ilyen típusú felület szinte vonzza azt.

Vajszínű billentyűket tartalmazó panelje az első gyenge pontja az eszköznek: olcsó hatást keltő az anyaga, a billentyűk lenyomásakor pedig halkan nyikorog. Ezt betudhatjuk a még nem végleges kialakításnak, mindazonáltal reméljük, hogy az egyes gombok mérete nem fog változni. Ebben a tekintetben ugyanis nagyon kegyes volt a japán vállalat: a legtöbb billentyűt megfelelő méretűre szabta. Sajnos a baloldali Shift picikére sikeredett, ami néha véletlen „í” betű lenyomást eredményez. Cserébe viszont a Home, End, Insert, Delete gombok a noteszgépeken megszokott FN billentyű lenyomása nélkül (igaz, lekicsinyített formában) állnak a felhasználók rendelkezésére.

A billentyűzet fölött helyezkedik el krómszínű, fehér LED-es világítással bíró bekapcsológomb, melytől jobbra érintésérzékeny érzékelők találhatók. Az első a zöld színnel világító „eco billentyű”, aminek segítségével az energiatakarékos üzemmódot kapcsolhatjuk ki és be (erről kicsit bővebben később). Mellé a multimédiás vezérlést (hangerő változtatás, lejátszás indítása/szüneteltetése, dal/film léptetése stb.) megvalósító, szintén fehér LED-es háttérvilágítást kapott érzékelők kerültek. A kezelőszerveket két hangszóró zárja szimmetrikus keretbe.

Figyelmet érdemel a touchpad is: az érintésérzékeny felületen a ház bordázottságának mintázata tovább folytatódik, így szerves részévé válik a designnak. Ahogyan az alatta található jobb és bal kattintásra szolgáló gombok is: ezek a bordó színvilágba illeszkednek bele, maguk közé zárva az ujjlenyomat-ellenőrző érzékelőt. A touchpad és a billentyűzet közé pedig egy apró gomb került, amivel az előbbi funkcionalitása kapcsolható ki. Ez akkor lehet hasznos, ha a készüléket asztalra telepítve, külső egérrel használjuk; ilyenkor az érintésérzékeny panel védett a véletlenszerű hozzáérésektől. Ötletes, ritkán látott megoldás.

A panel legaljára az állapotjelző LED-ek kerültek. Itt ellenőrizhető az akkumulátor töltésének, a notebook bekapcsoltságának állapota, a merevlemez műveletek stb. Természetesen fehér fénnyel világítanak, így illeszkednek az U500-as színvilágába.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés