Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már csökken a Vista részesedése

Laptop

Már csökken a Vista részesedése

A Windows 7 pedig – bár még meg sem vásárolható – tényezővé vált az operációs rendszerek piacán.

2006 végén, hosszas vajúdás és fontos elemek (mint például a WinFS-re keresztelt új file-rendszer, amely az immár két évtizedes NTFS-t lett volna hivatott leváltani) kihagyása után jelent meg a Windows XP utódja. A Vista azonban nem váltotta be a Microsoft hozzá fűzött reményeit, amit mi tudna jobban jelezni, mint hogy már csökken a részesedése az (asztali) operációs rendszerek piacán. Igaz, ezt részben a Windows 7-nek „köszönheti”, mert a hivatalosan még nem megvehető OS már megkezdte hódító útját.

A Net Applications felmérése szerint a Vista 2 ezreléket veszített szeptember folyamán, így a teljes operációs rendszer piacon 18,6 százalékon áll. Ezzel szemben a W7 3 ezrelékkel növelte részesedését, ami a legnagyobb előrelépés azóta, mióta a Microsoft az év elején kiadta az első (próba)változatot. Ennek is köszönhető az OS előretörése: az RC változatok telepítésével, illetve a kiszivárgott (és természetesen illegális) RTM verziók egyre növekvő számú installálásával tudja növelni a Windows 7 a felhasználók közötti arányát. A legújabb redmondi operációs rendszer jelenleg 1,5 százalékon áll – ami minden bizonnyal lendületes lökést kap majd, ahogy október 22-én hivatalosan is elérhetővé válnak a dobozos és OEM változatok.

Térjünk azonban még egy kicsit vissza a Windows Vistához! A program egyértelműen kudarcként vonul be a Microsoft történelmébe. Míg ugyanis a Windows XP – mint a Microsoft eddigi legsikeresebb operációs rendszere – részesedése 71,5 százalékig nőtt (azaz fénykorában 100 internetező PC közül 71,5 példányon futott), a Vista meg sem közelítette ezt. Utóbbi a Net Applications számai szerint 19 százaléknál nagyobbra nem tudott hízni. Ennek oka a kezdeti inkompatibilitási, stabilitási és teljesítménybeli problémákban keresendők, melyeket időközben a Microsoft kijavított; ám a Windows XP jól teljesítő mivolta és a W7 korai megjelenésének ígérete miatt sok felhasználó inkább kivárásra játszott, játszik.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a Vista csapnivaló adatainak bármelyik másik, operációs rendszer(eke)t fejlesztő vállalat nagyon tudna örülni. Redmond ugyanis még mindig domináns a piacon: az összes, Internetre csatlakozó PC majdnem 93 százalékán valamilyen Windows fut. Eközben a Mac OS X – 2,5 ezrelékes, azaz kisebb emelkedést produkálva, mint a még meg sem jelent W7 – az összes számítógép alig 5 százalékán fut.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés