Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre olcsóbbá válnak a videokártyák

Laptop

Egyre olcsóbbá válnak a videokártyák

Negyedévről-negyedévre alacsonyabb áron kel el az „átlagos videokártya”.

A különálló, asztali számítógépekbe szánt grafikus vezérlők piaca utoljára 2008 első negyedévében nőtt, az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. Azt követően folyamatosan szűkül a piac, dollárértéken számolva és darabszám tekintetében is. A legfrissebb adatok szerint, 2009 második negyedévében 16,81 millió példány talált gazdára, és ez durván 2,6 milliárd dolláros forgalmat jelentett a gyártóknak. A Jon Peddie Research (JPR) piackutató cég számainak elemzésével kiderül, hogy egy videokártya átlagos vásárlási ára még mindig csökkenőben van. A 2008 második negyedévében mért 182,25 dolláros árhoz viszonyítva az április-június hónapokban már csupán 154,59 dollárba került egy „átlagos videokártya”.

Általában periodikusan ismétlődő, hullámzó a grafikus vezérlők piaca; jellemzően az újgeneráció kártyák megjelenésével meg szokott ugrani az átlagár. Annak oka, hogy az elmúlt majdnem két évben ez nem így történt, több helyen is keresendő. Egyrészt a gazdasági válság a felhasználókat az olcsóbb megoldások felé mozdította, ezzel párhuzamosan a drágább kártyák iránti kereslet visszaesett. Másrészt hiába mutatott be új grafikus vezérlőket az Ati és az Nvidia; az ezzel egy időben olcsóbbá tett Ati Radeon HD 4870 és Geforce GTX 260 arra késztette a vásárlókat, hogy ne az újabb, hanem a régebbi, de még jól szereplő, viszont árcsökkentésen átesett modelleket vásárolják.

A korábbi negatív rekordot azonban még nem értük el: 2008 első negyedévében régóta nem látott mélységekbe, 145,60 dollárra esett az átlagos vásárlási ár. Amint az a fenti ábrán is látszik, innen pattant vissza, a már említett 182 dolláros szintre a tavalyi év második negyedében.

És ha már a videokártyák eladási adatairól van szó, említsük meg a két nagy rivális egymáshoz viszonyított részesedését is! Az Ati az agresszív árpolitikának köszönhetően növelni tudta vásárlói bázisát: a 2009 első három hónapjában mért 31 százalékról a második negyedévben 35 százalékra kúszott fel a mutató. Ezzel párhuzamosan értelemszerűen esett az Nvidia részesedése – a JPR adatai szerint 64 százalékra csökkent a zöld gyártó kedveltsége a vásárlók körében. Ez azt jelenti, hogy három videokártyából kettőt még mindig az Nvidia szállíthat le.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés