Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó laptop a Sony-tól

Laptop

Olcsó laptop a Sony-tól

Hosszú ellenállás után mégiscsak beadta a derekát a japán óriásvállalat.

Amikor elkezdődött a netbook őrület, tulajdonképpen csak egyetlen vállalat, az Asus jelent meg a piacon kézzelfogható, bárki számára megvásárolható modellel (az OLPC-s srácok csak nagy tételben és csak a fejlődő országok számára gyártottak olcsó és kompakt masinákat). A tajvani gyártó sikere azonban nagyon gyorsan meggyőzte a többi, számítástechnikában utazó vállalatot, hogy érdemes beszállni a piacra. Eltelt fél év, és már csak „elvből” maradt távol néhány nagy név – például az Apple és a Sony. Ezek a cégek arra hivatkozva nem foglalkoztak a jelenséggel, hogy az ultrakompakt laptopok nem felelnek meg igazán a felhasználói igényeknek.

Holott inkább arról volt szó, hogy mivel mindkét óriás prémiumkategóriás termékeket értékesít (prémiumáron), saját profitszintjüket látták veszélyben a netbookok miatt. A Sony a napokban mégis beadta a derekát, és bejelentette, hogy augusztusban az Egyesült Államokban meg fog jelenni az első, ebbe a kategóriába tartozó hordozható számítógépe. A Vaio W 500 dolláros indulóárának kifizetéséért cserébe semmi extrát nem kapunk; nagyjából ugyanaz a konfiguráció köszön vissza, ami az összes többi, hasonszőrű masinában is.

Egy 1,6 GHz-es Atom processzor, 1 GB-nyi memória, 160 GB-os merevlemez, Bluetooth és 802.11b/g/n támogatás, két USB, egy Ethernet port, webkamera, memóriakártya-olvasó és VGA kimenet – plusz Windows XP. Viszont a képernyő méretét tekintve a távol-keleti elektronikai óriás a legújabb irányzatot tette magáévá: rögtön egy 10,1 colos, 1366×768 pixeles felbontású LCD-vel jelentkezik. Ezen ugyan már egész kényelmesen el lehet férni, de nagy kérdés, hogy az elvi HD-ready minősítésnek mi értelme van. Az Atom processzor ugyanis a tesztek szerint már nem képes 720p-s felbontású filmek élvezhető megjelenítésére, és ebben az Intel – mondjuk ki bátran, közel hulladék teljesítmény nyújtó – integrált grafikus vezérlője sem segíti ki.

Becslések szerint háromcellás akkumulátorával ki fogja bírni a 3 órás üzemidőt a Sony Vaio W. Billentyűzete pedig – a nagyméretű kijelzőnek köszönhetően – közel megegyezik egy asztali keyboard méretével (annak 86%-a lesz). És ennyi – se GPS, se 3G, se optikai meghajtó. A Sony teljesíti a kötelezőt, bevet egy kis csillámport (a masinák rózsaszínben, fehérben és kakaóbarna színekben jelennek majd meg), de meg nem erőlteti meg magát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés