Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows 7: a Microsoft antikalóz lépései

Laptop

Windows 7: a Microsoft antikalóz lépései

Ismét változik Redmond illegális másolatokkal szembeni fellépése.

Évtizedes problémája a Microsoftnak, hogy termékeit nagymértékben illegálisan használják, szerte a világban. Ez persze segítette is a céget, hiszen hozzájárult, hogy általánosan ismert és népszerű legyen operációs rendszere, irodai alkalmazáscsomagja. Talán emiatt bánt mindig is csínján a vállalat a programjait engedély nélkül használókkal szemben.

Először a Windows Vista kapcsán állt ki igazán szigorúan az illegális felhasználók ellen: a Windows Genuine Advantage (WGA) programja révén aktivációra kényszerítette a felhasználókat, amelynek elmaradása komoly következményekkel járt. Ha valaki nem aktiválta a telepítést követően azonnal szoftverét, máris figyelmeztető üzenetet kapott. Ebben két lehetőséget kínált fel a szoftverfejlesztő: az azonnali illetve a későbbi aktiválást. Ez utóbbira azonban csak 15 másodperc múlva lehetett kattintani. Ezt találta a Microsoft túlságosan zavarónak, ezért a W7 kapcsán úgy döntött, hogy azonnal kattinthatóvá teszi mindkét gombot (kiegészítve az aktiválás előnyeinek kiemelésével).

A Microsoft illegális példányok változatának visszaszorításáért tett erőfeszítéseit egyébként sikernek könyvelhetjük el. A Windows Vista megjelenése után egy évvel, 2007 decemberében úgy nyilatkozott a vállalat, hogy az új operációs rendszert arányaiban csak feleakkora mértékben „lopják”, mint a Windows XP-t. Ezt a vonalat igyekszik erősíteni Redmond úgy, hogy közben ne váljanak a vásárolt licenckulcs nélküli példányok „féregtanyává”, vagyis ne tegyék lehetővé olyan számítógépek létrejöttét, amelyet az Interneten terjedő kártevők könnyedén megfertőzhetnek, például a szükséges biztonsági frissítések elérhetetlensége miatt.

A Windows 7 esetében tovább finomítják az eljárást, amely nevet is vált: Windows Genuine Advantage helyett Windows Activation Technologies (WAT) néven él tovább. Redmond közlése értelmében igyekeznek az új aktiválási eljárást még könnyebbé tenni azoknak a vállalati felhasználóknak, akik nagy mennyiségben aktiválják az operációs rendszer legális példányait; valamint a virtuális gépek aktivációinak kezelésére is odafigyelnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés