Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megtéveszti a vásárókat az Nvidia

Laptop

Megtéveszti a vásárókat az Nvidia

Megint trükkhöz folyamodik a vállalat.

Január elején már írtunk az Nvidia átcímkézési gyakorlatáról, mellyel a régebbi videokártyáit próbálja meg vonzóbbá tenni a vállalat (bővebben itt). Ezúttal arról számolt be az Xbit labs, hogy egy hónap múlva a 9800-as sorozatba tartozó Geforce-okra vár hasonló manőver. Azért különösen érdekes ez az eset, mert már maga a 9800-as sorozat is átnevezéssel született meg: a korábbi, igen jól sikerült 8800-as Geforce-okból jöttek létre, komolyabb hardveres módosítások nélkül. Tulajdonképpen egy kis tuningot kaptak órajel tekintetében, ez volt a legkomolyabb változás.

De lássuk, mit hoz a tavasz! A Geforce 9800 GTX+ videokártya GTX 250, a Geforce 9800 GT grafikus vezérlő pedig GTX 240 kódnév alatt fog tovább futni. Az Nvidia egy partnereinek küldött levele szerint ugyanaz a GPU, NYÁK, hűtési rendszer alkotja majd az új eszközöket, mint a korábbiakat. Az egyetlen változás, hogy új VBIOS-t kapnak.

Miért jó ez az Nvidiának? Azért, mert a régebbi, még G92-es chipekre épülő grafikus vezérlőit vonzóbbá teheti a vásárlók előtt, akik tudják, hogy a GTX széria a legújabb. A piaci változásokat kevésbé követők nem fognak róla értesülni, hogy a GTX 240 és 250 két generációval régebbi GPU-t kapott, csak azt, hogy a teljesítményrekordokat döntögető nagyobb testvérekkel egyezik meg a modellelnevezés, alacsonyabb számozás mellett. Vagyis úgy pörgetheti fel a vállalat az értékesítéseit, hogy ahhoz nincsen szükség komolyabb tervező/fejlesztőmunkára, a gyártósorok átalakítására.

Nem árt tehát résen lenni, ha valaki videokártyát vásárol, hiszen az egykor csúcskategóriának számító megoldást kaphatja most meg, két generációval később az (alsó)középkategóriában. Aki tehát Geforce 8800-ról, 9800-ról váltana, nem sok teljesítménynövekedést tapasztalhat, ha a fenti kártyák valamelyikébe ruház be.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés